OECD tacklar innovationspolitiken kraftfullt

Nu tar OECD en ny ansats för att utveckla innovationspolitiken. Det redovisade Mr Ken Guy, ny chef för Science and Technology Policy Division, vid ett möte i Geneve i måndags. Det kommande arbetsprogrammet är inte riktigt fastställt och en ny hemsida för innovation kommer att öppnas snart.

OECD publicerade sin Innovationsstrategi för de dryga 30 medlemsländerna i maj 2010. På den här sidan kan man hitta uppföljningar av intresse. Själva OECD Innovation Strategy är en inspirationskälla och ett måste för den som vill förstå och följa med i innovationspolitiken. Man kan ladda ned en sammanfattning från OECD på 27 sidor som ger huvudbudskapet. Den kan laddas ned via denna länk. Där står det Key findings (PDF), och en klick där och rapporten är i Din dator.

Nu kommer emellertid OECD hatt göra en ny ansats. Man analyserar de svagheter som innovationssystemen har på centrala områden; Utbildning, forskning, finansiering, industriutveckling, marknader och konsumenter. Alla dessa svagheter måste tacklas samtidigt, säger OECD.

Det nya på OECD skall jag återkomma till med innehåll, tidsplaner och innehåll. Som jag sa inledningsvis, så blir det en ny hemsida, en innovationsplattform på OECD, vilket verkligen välkomnas. Det har varit svårt att ta del av alla dess goda analyser och förslag tidigare

Här kan tilläggas att OECD i juni kommer att redovisa en analys av det svenska innovations-systemet. Den förrra gjordes 1987! Det kommer jag också att återkomma till. Men den analysen kommer inte inkludera OECD:s nya ansats i innovationspolitiken.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.