OECD:s strategi för innovationspolitiken

OECD är utan tvekan innovationspolitikens riktmärke i världen. Därifrån kommer mycket god forskning som visar vad som fungerar och hur politiken bör anpassas. För Sveriges del är det dock tråkigt att vi inte tagit till oss vad OECD framfört. En genomlysning av hela det svenska innovationssystemet gjorde OECD 2012. Men underligt nog tystade regeringen ned OECD:s analys och förslag. På ett sätt förståligt, då kritiken var förödande. Men varför ingen utanför regeringens edsvurna krets tog spjärn med OECD:s hjälp var förvånande. Jo, det ska erkännas att en del av oppositionen gjorde detta.

Nu har OECD kommit med en utvecklad och ny strategi för ett modernt lands innovationspolitik. “OECD Innovation Strategy 2015. An Agenda for Policy Action. Den är särskilt intressant då den ger siffermässig validering av olika komponenter i innovationssystemet.

  • Av den ekonomiska tillväxten under perioden 1995 – 2013 står ITC-investeringar för 0,35 procentenheter .
  • Investeringar i Kunskap, som forskning, design och intellektuell står för 0,5 procentenheter i EU och 0,9 procentenheter av den genomsnittliga ekonomiska tillväxten i USA
  • Ökad effektiv användning av kapital och arbetskraft står för 0,7 procentenheter av den genomsnittliga tillväxten, också under perioden 1995 – 2013
  • Detta betyder att 1,55 procentenheter i EU och 1,95 procentenheter i USA kommer från dessa tre faktorer. Som procentandel av den årliga genomsnittliga ekonomiska tillväxten.

Till detta kommer den kreativ förstörelse och de innovativa produkter och tjänster som kommer i dess ställe.

Vilka frågor måste då varje land utveckla för att hänga med i den globala ekonomiska utvecklingen i världen? Enligt OECD är det områden som varje land måste satsa på:

  1. Öka investeringarna i innovation och främja ett dynamiskt näringslivsklimat
  2. Utveckla ett effektivt system för skapandet av kunskap och spridning av denna
  3. Utnyttja kraften i den digitala ekonomin
  4. Förbättra kompetensförsörjningen och utnyttja denna optimalt
  5. Förbättra styrningen och genomförandet av innovationspolitiken

En kort och mycket läsbar sammanfattning finns här. Bara 15 sidor. Den borde alla läsa som vill påverka Sveriges utveckling, med fokus på en dynamisk innovationsekonomi. Denna korta skrift publicerades alldeles nyligen. Här är det stora arbete som OECD publicerade redan 2010. Den redovisningen finns också i en 27-sidig sammanfattning, som är väl värd att ta del av också, eller i stället för den stora studien.

Tilläggas kan att den grupp från OECD, som utvärderade Sveriges innovationssystem 2012, har fått ett nytt uppdrag av vår regering. De ska som underlag för Forskningspropositionen analysera Sveriges FoU-system och ge förslag. De ska vara klara i oktober i år. De får också ta upp viktiga frågor i den tidigare studien från 2012, och det kommer de att göra. För två veckor sedan träffade jag, tillsammans med Pontus Braunerhjelm, denna grupp och vi blev intervjuade för det arbete som OECD håller på med..

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.