Det är viktigt att Sverige stärker universitetssektorn. Mer kritisk massa, mer excellens och mer relevans, säger OECD i sin rapport om Sverige. Samtidigt noterar man att 60 procent av all statlig forskningsfinansiering går till fem universitet. Institutssektorn är liten i Sverige, med endast 3 procent av den statliga forskningen, noterar man vidare. Vidare påpekar OECD att näringslivet är en liten finansiär tilll den akademiska forskningen, står för bara 4,5 procent, vilket här 2/3-delar av genomsnittet i OECD-länderna.
OECD framför kritik mot lärarundantaget, för detta innebär att offentliga medel används, utan att universiteten vet till vad och inte kan kraftsamla. De nya innnovationskontoren vid universiteten får också kritik av OECD, då dessa inte har den kritiska massa som behövs. OECD: rekommendationer är:
- Förstärk universiteten och gör dem mer proaktiva i innovationssystemet. De bör bli mer utåtriktade, entreprenöriella och söka ett utökat samarbete med industrin, även de mindre företagen
- Stärk också de regionala högskolorna genom specialisering, samtidigt som de stora universiteten får behålla sin ledande vetenskapliga roll. Detta bör ske tillsammans med institutssektorn, RISE.
- Låt universiteten få förstärkt autonomi, med en klar premie till de som utvecklar sin excellens.
- Attrahera fler internationella toppforskare till de ledande universiteten
- Ompröva lärarundantaget
- Förstärk de strategiska forskningsprogrammen med större deltagande från näringsliv och institut. Särskilt SME-företag bör komma in i partnerskapen.
- Stärk sambandet mellan universitet och näringsliv genom en betydligt större samverkan i undervisningen och rörlighet mellan sektorerna
Nästa blogginlägg om OECD kommer att ta upp institutssektorn.