När Pandemin slog till hade regeringen ingen kompetens att ge stöd till företagen. De 52 disputerade nationalekonomerna på finansdepartementet har säkert aldrig arbetat i företag, möjligen som sommarvikarie eller springpojke vid tidernas begynnelse. Nu har det gått ett år, drygt, och vare sig finansen eller näringsdepartementet har skaffat sig den sakkunskap som behövs för att hantera stöd till landets företag. (Andra länder har)
Idag kan Du läsa i Svenska Dagbladet hur dåligt stödet till landets företag fungerar “Rättsosäkerheten slår mot landets företag”. Det är tre skatterådgivare hos revisionsfirman Grant Thornton som idag slår larm. (Under ett drygt är har många företagare, näringslivsorganisationer och undertecknad påtalat missförhållandena. Men ingenting har hänt.)
Det är regeringen som har ansvaret för den otroliga misskötsel som de facto skett och sker. Jag tycker synd om Tillväxtverket som inte vare sig fått regler eller stöd från regeringen. En kort sammanfattning av bristerna kan passa här:
- Stödperioder förlängs med olika regelverk
- Regelverken överlappar varandra
- Reglerna för korttidsstöden avviker från reglerna för omställningsstödet
- Konkreta frågor om vad som gäller har Tillväxtverket inte svarat på (eller ger generella svar som inte passar frågeställningen)
- Det är oklart huruvida ett företag har rätt ansöka om stöd
- Tillväxtverket överlämnar 1000-tals beslut till domstol i stället för att rätta till besluten
- De flesta överklaganden blir liggande i månader och företagen har inte råd anlita juridisk expertis.
- Många företag har litat på de besked de fått från myndigheten, vilket riskerat möjligheten att få stöd, eftersom uppgifterna inte alltid är korrekta.
- Frågan om tillskott för att förhindra konkurs, liksom lån och borgensåtaganden, har inte besvarats.
- Myndigheten Tillväxtverket har inte bemött invändningar från sökande företag
- Tillväxtveket förklarar inte vad som beaktas.
- Tillväxtverket har också gett företag fel information
- Osäkerheten i uppgifter och hantering av Tillväxtverket gör att en del företag väljer att säga upp anställda, då man är rädd att bli sittande med orimliga personalkostnader
Detta är bara ett urplock av det som står i skatteexperternas artikel idag i Svenska Dagbladet. Vill Du bli riktigt chockad över hur en regering kan missköta sin verksamhet, så läs denna artikel. Idag i Svenska Dagbladet på sidan 4.
Det är också förvånande att inte riksdagen ingriper, eller åtminstone några partier. Hur kan man som vald riksdagsledamot sitta stillatigande och åse hur regeringen missköter sina uppgifter?
Det borde också vara läge för några av landets näringslivsorganisationer att tillsammans med en del berörda företag stämma regeringen på skadestånd för den misskötsel som skett. Organisationerna vågar väl inte, för de vill – liksom de journalister som borde ha granskat detta – hålla sig väl med makthavarna.
Du som vill se de många varningar som denna blogg framförde förra våren kan söka på sakkunskap eller regeringen, så lyser misskötseln rakt in i ögonen.
Och att då Tillväxtverket fått avslag i domstol går man vidare och överklagar i högre instans och driver målet vidare med ytterliga försening tycker jag är droppen som visar att man inte förstått sin uppgift. Man tycks leva och verka i en helt annan värld än den man hamnar i då man går ut genom verkets ytterdörr.