Pisa-studien felaktig konstaterar Riksrevisionen

Vilken tur att vi har “instanser” som Riksrevisionen och Coronakommissionen. De kan säga sanningar som regeringen annars med hjälp av fogliga journalister alltid trollar bort. Coronakommissionen har påtalat att regeringen saknade ledarskap, ledde inte landet när Pandemin slog till. Trots att den har i uppgift i regeringsformen att styra riket. Riksrevisionen har nu konstaterat att regeringen mörkade den senaste Pisa-mätningen och missledde om resultaten i den senaste undersökningen.

Så här säger riksrevisor Helena Lindberg:

– Om Sveriges ambition med Pisa-undersökningen är att upptäcka styrkor och svagheter i utbildningssystemet måste testet genomföras på ett tillförlitligt sätt. Det är allvarligt att regeringen inte har vidtagit tillräckliga åtgärder för att utreda de tveksamheter som framkommit.

Det ansvariga statsrådet Anna Ekström gör frenetiska ansträngningar för att försöka trolla bort misstagen från hennes eget regeringskansli och därmed regeringens misslyckanden. Mer följer säkert när det ansvariga utskottet kallar statsrådet till förhör. “Om jag missat nåt ber jag om ursäkt” sa Ekström, som förstår att det brinner runt henne…

Det ska tilläggas att Anna Ekström skällde på min blogg för fem år sedan. Då och tidigare påpekade jag att ordning och reda borde sas på större allvar. Fortfarande saknas disciplinen. OECD har i åratal påpekat att goda studieresultat börjar med ordningen.

Vill Du se reflektioner från när PISA-studien publicerades i november 2019, så kan jag rekommendera min blogg från då. Där finns mycket annat som inte funkar i och med den svenska skolan.

Det är klart att En regering blir inte bättre än dess ledare. Du som har Affärsvärlden kan läsa Erik Hörstads krönika i senaste numret, nummer 17: “Politik är att vela” Så här avslutar han sin artikel:

“Men vad vill Stefan Löfven? Förutom att isolera SD? Anta att han skulle vinna egen majoritet. Vad skulle han göra med makten? Vi vet inte, vi lämnas att kill- och tjejgissa. Förmodligen vet han det inte ens själv”

Tyvärr kan det inte sägas bättre om Stefan Löfven, som är en reko kille på absolut fel plats.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.