Politiken lamslås av utredningshysteriet och oförmågan att fatta beslut

Nyligen bloggade jag om alla utredningar som satts igång för att utreda vad Sverige bör göra för att komma tillrätta med gängkriminaliteten. Den stora utredningen med 11 ledamöter och 26 experter har fått dryga fyra år på sig. Den kallas för Trygghetsberedningen. Men det kan väl inte vara tryggt att bara utreda, utan att göra något. Vi får vänta till 31 oktober 2024.

Ingen tror att detta är sant, men det är det.

Har har vi alltså Långbänken av svensk modell i sin prydno.

Och Långbänken är ännu värre än detta. Själva ursprungliga utredningen, Beredningen för rättsväsendets utveckling (BRU) , tillsattes 2000, för exakt 20 år sedan. Den var klar i maj 2005 och hade lagt fram sex delbetänkanden och kom då med sitt slutbetänkande på mäkta imponerande 490 sidor. En del av förslagen genomfördes med många år av dröjsmål, men långt ifrån alla. Nu ska frågorna utredas igen. Ny Beredning alltså, klar i oktober 2024

Dessutom pågår parallelt ett 10-tal andra utredningar som berör gängbrottsligheten

Idag presenterades en annan långbänk, Migrationskommitténs förslag “En Långsiktigt hållbar migrationspolitik, SOU 2020:54. Den är på hela 684 sidor.. Nu ska den ut på remiss till otaliga instanser. Både Stefan Löfven och Morgan Johansson har lovat att hela utredningen ska gå ut, samtidigt som MP säger nej. Vi får utgå ifrån att statsministerns ord håller, men osvuret är bäst. Han har backat många gånger förr, inte minst när det gäller migration.

Tänk vilken tid det tar i förmodligen 100 remissinstanser (minst) som ska yttra sig. Varje beredningsgrupp ska läsa igenom hela betänkandet. Sedan skriva sina yttranden. Utredningen har inte kunnat komma överens, trots att detta var uppdraget, så det blir en svår och delikat behandling i remissinstanserna.  Återkommer till detta framöver.

Andra långbänkar, några axplock:

Det hjälper inte med en ny regering om inte regeringskansliet fungerar. Där regerar Långbänken

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Politiken lamslås av utredningshysteriet och oförmågan att fatta beslut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.