Politikerna la den våta filten över nyföretagandet

Nyföretagandet har lidit skada under de senaste åren. Värst var det förra året, 2018. Det konstaterar Nyföretagarcentrum i en alldeles färsk barometer. Dess VD Harry Goldman konstaterar i Dagens Industri:

”2018 blev tyvärr ett riktigt uselt år och som på flera sätt gick tvärtemot traditionella mönster. Det är väldigt negativt för Sverige med tanke på att de flesta av alla nya jobb skapas i nya företag. Nyföretagandet är därför centralt för tillväxten, ökade skatteintäkter och stärkt välfärd för landet”, säger Harry Goldman.

“Oväntat ras för nyföretagandet” rubricerar Dagens Industri nyheten. År 2018 registrerades totalt 63.620 nya företag. En minskning med 6,6 procent. Studien har gjorts tillsammans med Bolagsverket, som också publicerar dessa barometrar.

Utvecklingen är förvånande, för normalt ökar antalet nystartade företag under en högkonjuktur. Allra värst är det i Stockholm, där minskningen hela 10 procent. Enligt Goldman bär sannolikt politikerna ett stort ansvar för utvecklingen.

Det fanns tecken på den här trista utvecklingen redan tidigare. i Global Entrepreneurship Monitor kunde den noteras, och då särskilt för kvinnligt företagande. Kvinnor är känsligare för det allmänna företagsklimatet, vilket visat sig i dessa studier.

Vad beror den allmänna nedgången i företagandet på? Här spelar lagar och regler samt skatter en viktig roll. För ett par år sedan frågade jag i en blogg: Varför har företags-klimatet i Sverige blivit instabilt?

Det kan vara intressant att se hur nyföretagandet utvecklats i landets kommuner. En mycket god utveckling har Vellinge uppvisat. Den redovisas i Dagens Industri.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.