Positivt: Jacob Wallenberg visar den möjliga framtiden

Många frågar efter positiva nyheter och bloggar. Här är en, även om den också kan tolkas som sin motsats. Jacob Wallenberg påpekar att Sverige sedan 2010 successivt förlorat position och gått bakåt. Samtidigt som även EU hamnat på efterkälken jämfört med USA och Kina.

Har Du Dagens Industri, så läs och begrunda denna artikel med Jacob Wallenberg.

”Sverige måste hitta andra lösningar” Wallenbergs krav på politikerna och Sveriges utmaningar.

Här är bloggens försök att redovisa Jacob Wallenbergs viktiga och angelägna budskap i Dagens Industri. Men min uppmaning är tvåfaldig: 1. Läs artikeln och tänk efter själv 2. Ansvariga politiker, förstå att det är ni som behöver svara upp mot de krav och förslag som Jacob Wallenberg kommer med. “Svenska företag och svensk politik måste lägga i en högre växel.” Det finns pengar om man tänker lite annorlunda, säger Jacob Wallenberg som fortsätter:

“Aktiebolaget Sverige mår inte så bra som det borde göra, eller skulle kunna göra.”

Vi var framgångsrika fram till 2010, sådan har det gått utför. Av EU:s länder har Sverige en av den sämsta produktiviteten. Den ekonomiska tillväxten i Sverige är sämst i EU de senaste åren, om man räknar per capital. Vilket man måste göra.

Vad måste vi göra? Jacob Wallenberg räknar upp några avgörande och viktiga områden:

 • Höghastighetståg, tåg till Oslo
 • Fyrfilig motorväg mellan Stockholm och Göteborg
 • Energiförsörjningen, med en fördubblad produktion till 2045
 • En ordentlig utbyggnad av kärnkraften
 • En privat finansiering av infrastruktur tillsammans med pensionsfonder och staten
 • Digitaliseringen och den gröna omställningen måste utvecklas, inklusive AI

I grunden finns det något som svävar över Jacob Wallenbergs viktiga analys: Långsiktigheten. Han varnar för att politiken kör fast i kortsiktigheten, med ständigt återkommande nödutryckningar. Där avslutar han intervjun med:

”Landet och alla dess olika delar måste utvecklas precis som ett företag, där man hela tiden måste ifrågasätta sig själv och titta på konkurrenterna. Är vi duktiga eller har vi anledning att tänka om?”

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

5 svar på ”Positivt: Jacob Wallenberg visar den möjliga framtiden

 1. Skrämmande läsning men överensstämmer med den känsla jag har. Skulle vilja se ökad satsning på gruvnäringen. Förenklade och förkortade tillståndsprövningar. Mindre vindkraft – mera kärnkraft.

 2. Jag har hört från en pålitlig källa att Wallenberg erbjudit Zelensky jobb inom wallenbergsfären

 3. Energiförsörjningen blir ännu viktigare. Vattenfallsproducerad energi kommer att behövas i Norrland med den stora utvecklingen av fossilfri energi mm. som planeras där. Kärnenergi och vind behövs då för södra Sverige.
  Varför nämns inte utbildning. Fungerar hyfsat för barn födda med svensk bakgrund, men mycket dåligt för barn med invandrarbakgrund.
  Det skulle kännas lite bättre om vi gamla i framtiden kan kommunicera med den personal som ska arbeta inom äldreomsorgen…….eller?

 4. Det intressanta är att närhelst jag erbjuder en idé (även gratis), som inte ligger 100% inom åsiktskorridorens absoluta mittpunkt så svarar ingen ens på mail eller brev. Det ska vara utveckling i oerhört tunna skivor numera – s.k. innovationer.
  Jan-Erik Nowacki f.d. ordf. i Svenska Uppfinnareföreningen (världens äldsta 1886)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.