Positivt och negativt inför julen

Nu stundar juletid och frid. Men några intressanta händelser på innovationsområdet – av vikt – förtjänar att nämnas så här i sista minuten. För att de händer just nu. Först det positiva: EU-parlamentet antog budgeten för 2015 efter tröskande i mer än ett halvår. Som Du säkert vet måste Parlamentet och Rådet vara överens för att budgeten ska antas och kommissionen är den som föreslår, så den måste också vara med på noterna.

Som jag bloggade om i september fanns förslag om en reduktion av Horizon 2020 med hela 10 procent. Det skulle ha drabbat 600 projekt med 7000 forskare och entrepenörer. Nu står det 7 åriga forsknings- och innovationsprogrammet på nästan 80 miljarder euro fast – åtminstone för 2015.

Samtidigt har drygt fyra miljarder anvisats för innevarande år att minska EU:s obetalda skulder. Avsikten är att balansera de obetalda räkningarna på nivån 25 miljarder euro. Det är något som drabbar alla leverantörer till EU. Att EU kan ha mage att inte betala sina skulder förstår jag inte, och inte heller att offentligheten (media) tiger om denna skandal. Hur kan det vara så här? Det beror på politikerna, de tycks inte bry sig. Tänk om vi vanliga moraliska människor hade befolkat EU, då hade inte organisationen vägrat betala sina skulder i rätt tid.

Mn nu finns det en åderlåtning av Horizon 2020 som är på gång. Det investeringspaket på totalt 315 miljarder euro baseras på ett riskkapital från EU som är 21 miljarder. Nu vill kommissionen ta 2,7 miljarder från Horizon 2020 för att klara detta. Ett alternativ är att ta pengarna från de sociala fonderna, något som verkar rimligt med tanke på att pengarna ska användas till investeringar, särskilt i infrastruktur. Den europeiska organisationen för industriforsknings-instituten, EARTO, har till skrivit kommissionen med kloka synpunkter.

Här hemma ett negativt julbudskap. Regeringen ändrar direktiven till Entreprenörskaps-kommittén. Stora delar av uppdraget att se över skattesystemet kommer att tagas bort. Men, förhoppningsvis inte så att kommittén inte kan peka ut en vettig skatteväg för vår innovationspolitik.  Om hela skattedelen försvinner, försvinner kommittén också. Då vill inte ledamöterna var kvar, men vid en mindre åderlåtning av uppdraget stannar nog flera ledamöter kvar. Utredningen förs över från finans- till näringsdepartementet. Jag är för min del förundrad över att Stefan Löfven stympar den utredning som just skulle utveckla ett världsledande innovationssystem i Sverige, Var det inte det Du gick till val på, Stefan?

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.