President Biden utser en Forsknings-minister i sitt kabinett

Presidenten i USA, som leder sin regering, har aldrig haft en forskningsminister. I stället har presidenten haft ett vetenskapligt råd, OSTP, med en kanslichef som rapporterat direkt till presidenten. Rådet har haft 40-60 anställda och spelat en viktig roll i arbete med strategier för viktiga vetenskaplig områden. Under senare tid, under Donald Trump, har kansliet varit dåligt bemannad, vilket avspeglat den förre presidentens ointresse för vetenskap.

I skuggan av många andra presidentdekret i förra veckan, när Joe Binden skulle rivstarta, utsåg han alltså en forskingsminister, Eric Lander, en erkänd biolog och matematiker, från MIT och Harvard. Han var också med och grundade Wikipedia. Själva utnämningen har ett tydligt symbolvärde, särskilt som det kom nu i Joe Bidens uppstart.

Som biträdande direktör för det Vetenskapliga Rådet utsåg Joe Biden Alondra Nelson, som är färgad och är en framstående vetenskapsman när det gäller samhället och vetenskapen.

Donald Trum hade strippat vetenskapen på  resurser, så glädjen är nu stor i USA att det ska bli ändring. Inför kongressvalet arbetade en särskild organisation, “314 Action” i syfte att få kongressmän invalda med en positiv vetenskaplig agenda. De lyckades över förväntan och fick in ett drygt dussin kongressledamöter med vetenskapen som viktigaste fråga.

Det finns mycket att återkomma till när det gäller framtida satsningar på forskning och innovation

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”President Biden utser en Forsknings-minister i sitt kabinett

  1. Mycket positiv utveckling i USA. Politiska beslut måste grundas på vetenskapliga fakta men också på politiska visioner. Staffan Håkanson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.