Privat sjukhus klarade julhelgen för Stockholmarna

Under julhelgen 2017 var det problem för sjukvården i Stockholm. Det var det privata sjukhuset St Göran som klarade av problemet. Detta borde blivit en stor nyhet i media, inte minst efter Reepalu-utredningen som menar att skattepengarna inte används på rätt sätt av de privata välfärdsföretagen.

Nyheten fanns så här i Svenska Dagbladets nätupplaga: Tufft läge på sjukhusen – privata S:t Göran täcker upp

Men för de som fick SvD i pappersform var rubriken så här: Sjukhus överbelagda under julen – precis som planerat

Sedan fortsätter artikeln ordagrant likadant, med bland annat denna kommentar;

På sistone har privatägda S:t Görans sjukhus mer än innan fått avlasta akutmottagningarna på storsjukhusen.– Som landstingsanställd gör det ont att säga, men S:t Göran är utan diskussion det sjukhus i centrala Stockholm som fungerar bäst….säger Stockholms läkarsällskaps ordförande Johan Styrud. (Anställd på Danderyds sjukhus)

Det är inte populärt att skriva positivt om de privata alternativen. I stockholm finns tre stora akutsjukhus; Danderyd, Södersjukhuset och St Görans Sjukhus. De två första i offentlig regi,. det sistnämnda i privat regi. Så här bloggade jag om detta för snart tre år sedan, i april 2015: Stockholms privata storsjukhus är bäst, visar utvärdering

Så här kan resultatet då, 2015, redovisas:

 S:t Görans sjukhus har lägsta kostnad, mer nöjda medarbetare och patienter, med en god kvalitet och bra tillgänglighet.  I siffror visart utvärderingen, som jag tycker att alla borde läsa, en skillnad i kostnad på 6-7 procent. För landstinget blir tom kostnaden cirka 11 procent lägre än vid övriga sjukhus.

Detta bör alla berörda av Reepalu-utredningen läsa. Särskilt Stefan Löfven och Ardalan Shekarabi, och Ilmar Reepalu själv. Hoppas ni tre tar intryck och inte trivs bättre med Faktaresistens. Ta inte intryck av Donald Trump.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.