Hittills har diskussionen om välfärdsföretagen, eller vinster i välfärden, främst fokuserat på hur skatterna används. Men viktigt är också vad de privata välfärdsföretagen medverkar till, eller ännu bättre: Vad de privata företagen skapar. För det är ovedersägligt att många av dessa privata företag utvecklat nya sätt att sköta sin verksamhet, till fördel för patienter, äldre och elever. Stockholms Handelskammare har nu satt fingret på detta igen.
Stockholms Handelskammares VD Maria Ranka påpekade i fredags att vi måste “tala mer om innovationens betydelse för välfärden.” Detta har beskrivits i en mycket intressant rapport, som jag tidigare bloggat om. Men det behöver upprepas. Och de som vill stoppa de privata företagen bör konfronteras med alla de nya innovationer som förbättrar välfärden. Man behöver ställa frågan: Varför vill man stoppa en god utveckling av välfärden? Ska patienter, våra seniorer och skolelever hindras från att få en bättre välfärd?
Entreprenörerna Rune Andersson och Dan Olofsson har låtit SIFO ta reda på vad de S-politiska kommunalråden anser om friskolorna. Den publiceras i en artikel i DI idag. Det är underliga svar, som tyder på en vilsenhet bland dessa. Kompetenta lärare är viktigast för skolan säger 69 procent. Bara 1% anger vinstförbud som viktigast. Och bara 9 procent anser att friskolorna negativt bidrar till skolverksamheten. En positiv bild alltså. Men sedan tycker hela 62 procent att vinstförbud skulle vara en bra fråga att vinna röster på. Är det röstfiske och inte verksamheten som står i fokus?
Entreprenörskapsforums SIFO-mätning om vinster i välfärden hittar Du här. E-forums Policysammanfattning finns här.