Prognoser och framtids-spaningar

Vid årsskiftet kommer det flera intressanta framtidsspaningar, som en del av mina bloggvänner gärna vill ta del av. Därför samlar jag här ihop ett antal som alla har stora förtjänster, förtjänar läsning och reflektion. Om man är intresserad och har tid.

Först ut är “2016 Global forecast“, utgiven av CSIS, Center for Strategic International Studies. En ansedd institution som givit ut framtidsprognoser i 50 år. Fokus är geopolitisk utveckling och säkerhet.

Sedan har vi “OECD Regulatory Policy Outlook“. Den kom ut i okotber förra året, men är i hög grad aktuell i år och åren framöver. Sverige finns på sidan 202, där det visar sig att ex-post är Sverige inte bra på att avreglera. Jämförelser i studien visar också att Sverige är medioker.

För en vecka sedan kom en rapport om innovation och kreativitet i ett femårs-perspektiv från UK; ‘Making life better by supporting UK creativity and innovation. Du kan också gå direkt till rapporten, som framför allt är intressant mot slutet.

Hur ser vardagslivet ut 2030; livet, arbetet och politiska styrning? “Government of the Future” är utarbetad av Lisbon Council, som har en stark ställning bland Bryssels tankesmedjor, lierad till kommissionen.

Intressantast av dem alla är kanske “The Knowledge Future: Intelligent policy choices for Europe 2050“. Rapporten är riktad till EU-kommissionen av en oberoende grupp, men på uppdrag.

Bryssels kanske främsta tankesmedja Breugel har nyligen publicerat en studie om “The single Market”, som ger många intressanta perspektiv både på läget idag och inför framtiden – med UK och EU. ONE MARKET, TWO MONIES: THE EUROPEAN UNION AND THE UNITED KINGDOM

Denna rapport från World Economic Forum, “The Global Risk Report 2016“, har jag länkat till tidigare. Men den är väl värd att ta med här. Den ger på sina 100-talet sidor ett otroligt geo-politiskt perspektiv åt nutid och framtid.

Denna lista skulle kuna göras mycket längre, men jag slutar med “The Global Creativity Index 2015“, som ger en positiv approach. Det ska sägas att i alla studier finns en optimistisk grundton; Detta klarar vi.

Som ett PS rapporten “Global Trends to 2030” Med underrubriken: Kan EU möta de framtida utmaningarna? Gjord av ESPAS, och bakom ligger EU:s institutioner som Rådet, Parlamentet och Kommissionen. Mer finns i rapporten.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.