Pytt i panna – i Ukraina och Sverige – att bry sig om

TT publicerade i går en artikel med rubriken “Larmen: Ukraina är på väg att förlora”.

Sedan: att “de ryska invasionsstyrkorna har tagit initiativet och det larmas från flera håll om att Ukraina kan komma att förlora kriget.” Borde stått Vladimir Putin påstår: Ukraina är på väg att förlora. Varför nedlåter sig TT till att bli en del av den ryska propagandan?

Inga större tidningar har publicera detta, utom Hufvudstadsbladet i Finland. Landsortstidningar har säkert gjort det. De tror ju att TT:s uppgifter är riktiga.?

De ryska förlusterna igår. Ryssland förlorade 800 man, men bara fem stridsvagnar och 12 pansarskytte-fordon. Dock hela 29 haubitsar och två en tunga luftvärnspjäser samt 33 transportfordon slogs också ut. Men dessutom 16 platser där rysk personal, vapen och militär utrustning samlats. På ett dygn. Detta känns, men ryssarna säger inte ett smack. Vi då?

Ukraina har genomfört ett lyckat motanfall vid Ivanivske mellan Bachmut och Tjasiv Jar. Där Ryssland skulle gå på offensiven Det är DeepstateMap som rapporterar om ett lyckat ukrainskt motanfall söder om Ivanivske mellan Bachmut och Tjasiv Jar. Det är inget enormt område, utan en km2 åkermark och några skogspartier befriades. Då Tjasiv Jar utpekas som målet för nästa ryska större offensiv är det dock väsentligt att se att Ukraina även själva anfaller på frontsegmentet och att Ryssland inte helt har initiativet. (Lubna ElShanti påstod i radion ett dygn efter detta att Ukraina kan inte gå på offensiven. Inte lätt hänga med.)

I förra veckan publicerade ryska medier videor som påstod att säkerhetschefen i Ukraina, Kyrylo Budanov, blivit tillfångatagen av Ryssland. Tidigare hade ryska medier rapporterat att Budanov hade dödats i en bombning. Filmerna var från en falsk video  i höstas, där AI-teknik använt bilder av Budanovs ansikte på en dator-genererad kropp.

I en kommentar till Kiev Post förnekade talesmannen Andriy Yusov, att Budanov hade varit i fången. Budanov hade varit på sitt kontor. Yusov sa också: “Rysk propaganda upplever en kris och är fångade av sina egna lögner.” Kyrylo Budanov fortsätter leda Ukrainas försvarsunderrättelsetjänst och är en nyckelperson.

Så till den svenska pytt i pannan:

Vi börjar med dagens Dagens Industri. Där tar två forskare upp frågan om Stockholms sjukvård, som man kallar för “Hälsovådliga” (ingen betallänk). Forskarna Gabriel Heller Sahlgren och Henrik Jordahl påtalar stora brister når Region Stockholm ska ta bort valfrihet och privata alternativ i sjukvården. För de flesta förändringar som Stockholm politiska ledning nu tänker sig saknar helt beslutsunderlag. Detta är det centrala i kritiken mot det politiska styret. Vi citerar ur artikeln:

“Regionens omställningsplan hänvisar till exempel till en genomlysning av samtliga vårdval och ”fördjupad utredning” för de områden där utmaningarna är störst. Men inga genomlysningar eller utredningar tycks existera. Efter upprepade förfrågningar har vi fått bekräftat att inget sådant material finns att tillgå.”

Så får det bara inte gå till. Många av oss känner politiker i Stockholm. Vi bör säga ifrån. På skarpen!

Ett sjukhus som är illa ute är St Görans Sjukhus. Bloggen skrev om St Göran för några år sedan, (länk), och jag tror att läget är detsamma idag. Finns det nya  utvärderingar där, kära politiker? Om inte läs min blogg från 2015, 2017 och 2018 (De finns som länkar till bloggen ovan.

Nu till en ledare i gårdagens Dagens Industri “Stoppa medicinflykten från EU”. Skriven av Frida Wallnor. Visar hur otroligt viktigt det är att EU hänger med. vi får inte släppa iväg allt till USA och Kina. Och Sverige borde vara betydligt aktivare i EU. Betydligt!

I morgon kommer en debattartikel skriven av ansvariga politiker: “EU ska vara en tillväxtmotor, inte ett museum”. Läs!

Sedan har vi i återigen Dagens Industri som alla politiker borde läsa, men få gör det. För dyr? Ledaren och debattartikeln har dock ingen betalvägg, så varje dag borde de ansvariga politikerna gå in och läsa i Dagens Industri. Nu är det ekonomerna Pontus Braunerhjelm och Johan Eklund, som i torsdags skrev “Det krävs ett reformerat finanspolitiskt ramverk”

Förslaget går ut på att vi får en resultatbudget och en kapitalbudget i staten. Viktigt för att kunna investera inför framtiden. Inte minst på infrastruktursidan.

Sist här i denna “pytt” så vill jag lyfta fram Affärsvärlden som nu kommer granska klimatpolitiken. Så här skrev chefredaktören Peter Benson för några veckor sedan:

“EU och Sverige är med full fart på väg in i den gröna planekonomin. Sovjetisk planekonomi ledde till att Sovjet förlorade kalla kriget. Kinesisk planekonomi ledde till minst 40 miljoner döda i svält. I båda fallen var drivkraften goda föresatser och idén att byråkratisk centralstyrning är bättre än marknadsmekanismer. Samma drivkrafter ligger bakom dagens enorma satsningar på “grön omställning”.

Nu har Affärsvärlden bestämt sig och satsar årligen cirka 4 miljoner på att granska den gröna ekonomin. Utomordentlig. Tack Peter Benson!

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Pytt i panna – i Ukraina och Sverige – att bry sig om

  1. En viktig anledning till att läkemedelsindustrin prioriterar USA och Asien framför EU när det gäller de viktiga kliniska studier (studier på patienter) som krävs för ett godkännande är följande: ett tillstånd fordras från en etisk nämnd där man bl.a.väger risk med behandling mot nytta. Ansökan skall numer behandlas både av en EU kommitté och en i ansökande land/länder. Kraven tenderar ibland att bli orimliga och tiden för behandling i kommittéerna tar ofta flera år innan studien ens kan startas. kostnaderna blir även de naturligtvis stora. Byråkratiseringen och en ökande juridisk inblandning blir ibland övermäktig och när kanske ett godkännande till slut kommer har andra länder utanför EU redan publicerat resultat som gör studien inaktuell.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.