Regeringen anklagar New Public Management för sina problem

Många läsare av Svenska Dagbladet undrade nog vad som pågår, när de läste Svenska Dagbladet Debatt-sida för snart fyra veckor sedan, fredagen den 18 augusti. Ledningsproblemen i offentlig sektor lades nämligen på New Public Management, NPM. I artikeln “Välfärdens proffs måste ges större frihet i arbetet” lägger Annika Strandhäll och Ardalan Shekarabi ansvaret för den dåligt fungerande offentliga sektorn på NPM. Att det är fel skylla på NPW, när politiken i stället är boven, visar Bengt Wellermark i en artikel i SvD.

Först undrar man hur Strandhäll och Shekarabi kan uttala sig om hur ledarskapet ska utövas. Vad jag vet har de båda inga erfarenheter av ledarskap. Se deras CV här: Socialminister  Annika Strandhäll, och civilminister Ardalan Shekarabi

Några exempel från deras artikel: De påpekar att äldreomsorgen har dubbelt så hög sjukfrånvaro som arbetsmarknaden i övrigt. Detta är oacceptabelt, menar skribenterna. Men har de jämfört med  motsvarande siffra i privat omsorgssektor? Gör det, och skriv resultaten i en ny artikel, gärna i SvD. (Kan i förtroende nämna till mina läsare att privat sektor bara har betydligt lägre sjukfrånvaro än den offentliga).

Sedan kritiserar man att värdbiträdena i hemtjänsten får göra minutrapportering i stället för att ägna sig åt de äldre. Lyssna då med de privata vårdgivarna, med dess personal, så får ni reda på hur man kommer till rätta med offentlig sektors oförmåga. Skriv gärna om detta också

Sedan kritiserar Strandhäll och Shekarabi målstyrningen. För den orsakar byråkrati. Är det inte just genom målstyrning, i stället för detaljstyrning, som vårdarbetet bör ledas. Och kolla gärna igen här med privat sektor. Där finns system som både är effektiva och ger bra vårdresultat.

Det är dags för friska arbetsplatser i den offentliga vården, säger författarna. Om nu den privata sektorn är betydligt friskare än den offentliga, betyder det att Strandhäll och Shekarabi vill privatisera hela vårdsektorn? (I förtroende igen: Friskare och effektivare arbetsplatser finns också  i akutsjukvården i Stockholm, kolla Sankt Görans Sjukhus ett privat akutsjukhus)

För egen del tror jag det är bäst med både offentlig och privat vård skola och omsorg. Så även om de privata sektorerna är friskare och bättre, så behövs konkurrens och valfrihet. Och det finns många offentliga inrättningar som har god eller hög kvalitet.

Frågor om hur vården bedrivs kommer att vara aktuellt i år framöver. Kvaliteten och effektiviseringen kan här gå hand i hand, åtminstone i privat vårdsektor. Annars hade det inte blivit vinst i privata företag och ofta förluster i de offentliga. Om debattörerna tog detta till sig, så skulle dialogen bli mer kreativ och resultatorienterad.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.