Regeringen bad flyktingarna: Vänta i två år

Detta skedde den torsdagen den 5 november:

 • Regeringen meddelar genom immigrationsminister Morgan Johansson att gränsen är nådd, Sverige kan inte ge fler flyktingar tak över huvudet.
 • Regeringen beslutar direkt därefter, vid sitt sammanträde, att tillsätta en utredning om hur Mottagande och bosättning av asylsökande och nyanlända ska ske. Den särskilda utredare blir länshövdingen i Göteborg Lars Bäckström

Då kunde man föreställa sig att utredare fick 4 veckor på sig, men ack nej Han får två hela år att utreda. Vi i Sverige tror att världen väntar medan vi utreder. Och sedan ska utredningen på remiss minst fyra månader, beredning ska ske i regeringskansliet som tar ytterligare kanske 6 månader. Därefter är det riksdagsbehandling och själva genomförandet ska också till. Totalt minst 4 år.

Detta är Sverige i ett nötskal. Detta är varför vårt land inte kan utnyttja våra komperativa fördelar. vi är helt enkelt för långsamma. Detta har jag kallat Det Svenska Lallandet.

Denna svenska tröghet är ett hinder för Sverige att utvecklas i den globala ekonomin. Detta har nämligen bäring på i stort sätt allt som ska göras eller förändras i Sverige.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Regeringen bad flyktingarna: Vänta i två år

 1. Utred först besluta sedan! Det är inget annat än en variant av det gamla temat
  “Medan gräset gror dör kon”

  Snabba beslut kräver om de ska bli rätt “stor kunskap och erfarenhet samt trygghet”
  Otrygga beslutsfattare som är rädda för att bli avsatta vill gardera sig och många inbillar sig att utredningar kan ge säkra svar – men verkligheten förändras hela tiden.
  När utredningar är klar är det därför ofta läge för nästa utredning etc.

  Håkan har du hört Östen Mäketalos devis som är riktad till ingenjörer, om du vet att du kommer att lyckas med ett projekt du vill starta och även vet att din chef kommer att säga nej, Fråga inte utan kör direkt! Om det går bra blir chefen glad – går det fel kan du alltid be om ursäkt.

  Den aktuella flyktingkrisen
  Det är helt skrämmande att man håller fast vid rutiner och regelverk som är anpassade för en helt annan nivå på flyktingströmmar. Erik Rhenmans “gamla” forsknings analys om hur företag anpassar sig till svängningar i omgivningen beskriver detta.

  Att sedan varken GD eller minister eller stadsminister inte inser att det är helt fel att
  upprätthålla de gamla regelverket gör inte saken bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.