Regeringen drar ned utlandsbevakningen kraftigt, för att inte säga slopar den. Åtminstone för alla utanför Näringsdepartement. Det sa regeringen i I Vårpropositionen igår, sidan 235. Den bevakning av utlandet som Tillväxtanalys nu bedriver ska överföras till Näringsdepartementet. Rapporteringen blir då arbetspapper på departementet. Vi andra får ingen information om vad som händer i viktiga länder runt om i världen.
I Vårbudgeten vill regeringen föra över 26 miljoner till Näringsdepartementet, från Tillväxtanalys finansiering idag. Men de ytterligare 10 miljonerna, som Utbildningsdepartementet och Miljödepartementet står för, finns inte med. En brist som beror på politikerna – de har inte kommit överens. De gör de nog snart, särskilt när detta påpekas. Men, det blir samtidigt ett hål på 17 miljoner som Tillväxtanalys idag drar in från myndigheter och andra externa parter som vill ha utlandsbevakning
Varför avveckla och föra över en fungerande verksamhet? Baserad på en översyn som dessutom inte ens har genomförts. En utlandsbevakning som betyder mycket för näringslivet, organisationer och fackförbund samt för oss svenskar som vill hålla oss informerade.
En kritik mot Tillväxtanalys har varit att myndigheten är alltför långsam, dröjer med att genomföra studier och att rapportera till Näringsdepartementet. Tillväxtanalys har i diplomatiska ordalag påpekat att det är Näringsdepartmentet som är långsam. Både med att lägga ut uppdra och låta myndigheten presentera rapporterna. Fördröjningen, på grund av departementet, har varit 5-6 månader i enskilda ärenden.
Här ett konkret och färskt exempel: Brasilien.
Den 20 maj 2015, det vill säga för snart ett år sedan, startade Mikael Damberg en resa till Brasilien, som ledare för Team Sweden, med många i delegationen. Detta trumpetades ut i DN. Efter besöket förslog Tillväxtanalys en plan för hur det fortsatta svenska arbetet med Brasilien skulle kunna utvecklas. Den 31 mars, 10 månader senare, kommer uppdraget till Tillväxtanalys. Som får ett år på sig att förbereda och bygga den svenska plattformen för Brasilien-arbetet. Den hade nästan varit klar nu, om inte Näringsdepartementets långsamhet styrt. Uppdraget har föregåtts av minst fem månader av förhandlingar och processande i regeringskansliet. (Så man kan ana hur trögt arbetet är där, och jag vet själv, som arbetat i regeringskansliet))
Är det då så allvarligt att slakta utlandsbevakningen? Det kan väl var och en göra på sin egen kammare? Svaret vet Du: Det är något helt annat att var på plats, känna miljön, lyssna på sitt nätverk, läsa tidningar, se på TV och mycket annat, som gör sammanhang. Detta ska alltså regeringen ta bort! Det finns dock politiskt ansvariga, även på den egna departementet, som ifrågasätter slakten – överföringen. Och riksdagen kanske inte vill ha den här utvecklingen?