Regeringen föreslår en kraftig neddragning av Sveriges utlandsbevakning

Regeringen drar ned utlandsbevakningen kraftigt, för att inte säga slopar den. Åtminstone för alla utanför Näringsdepartement. Det sa regeringen i I Vårpropositionen igår, sidan 235. Den bevakning av utlandet som Tillväxtanalys nu bedriver ska överföras till Näringsdepartementet. Rapporteringen blir då arbetspapper på departementet. Vi andra får ingen information om vad som händer i viktiga länder runt om i världen.

I Vårbudgeten vill regeringen föra över 26 miljoner till Näringsdepartementet, från Tillväxtanalys finansiering idag. Men de ytterligare 10 miljonerna, som Utbildningsdepartementet och Miljödepartementet står för, finns inte med. En brist som beror på politikerna – de har inte kommit överens. De gör de nog snart, särskilt när detta påpekas. Men, det blir samtidigt ett hål på 17 miljoner som Tillväxtanalys idag drar in från myndigheter och andra externa parter som vill ha utlandsbevakning

Varför avveckla och föra över en fungerande verksamhet? Baserad på en översyn som dessutom  inte ens har genomförts. En utlandsbevakning som betyder mycket för näringslivet, organisationer och fackförbund samt för oss svenskar som vill hålla oss informerade.

En kritik mot Tillväxtanalys har varit att myndigheten är alltför långsam, dröjer med att genomföra studier och att rapportera till Näringsdepartementet. Tillväxtanalys har i diplomatiska ordalag påpekat  att det är Näringsdepartmentet som är långsam. Både med att lägga ut uppdra och låta myndigheten presentera rapporterna. Fördröjningen, på grund av departementet, har varit 5-6 månader i enskilda ärenden.

Här ett konkret och färskt exempel: Brasilien.

Den 20 maj 2015, det vill säga för snart ett år sedan, startade Mikael Damberg en resa till Brasilien, som ledare för Team Sweden, med många i delegationen. Detta  trumpetades ut i DN. Efter besöket förslog Tillväxtanalys en plan för hur det fortsatta svenska arbetet med Brasilien skulle kunna utvecklas. Den 31 mars, 10 månader senare, kommer uppdraget till Tillväxtanalys. Som får ett år på sig att förbereda och bygga den svenska plattformen för Brasilien-arbetet. Den hade nästan varit klar nu, om inte Näringsdepartementets långsamhet styrt. Uppdraget har föregåtts av minst fem månader av förhandlingar och processande i regeringskansliet. (Så man kan ana hur trögt arbetet är där, och jag vet själv, som arbetat i regeringskansliet))

Är det då så allvarligt att slakta utlandsbevakningen? Det kan väl var och en göra på sin egen kammare? Svaret vet Du: Det är något helt annat att var på plats, känna miljön, lyssna på sitt nätverk, läsa tidningar, se på TV och mycket annat, som gör sammanhang. Detta ska alltså regeringen ta bort! Det finns dock politiskt ansvariga, även på den egna departementet, som ifrågasätter slakten – överföringen. Och riksdagen kanske inte vill ha den här utvecklingen?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.