Regeringen har ett par dagar på sig att rädda landet

Om inte regeringen inom några dagar gör kraftfulla insatser för att rädda de företag som i dag står stilla, så blir det en våg av konkurser och inställda betalningar tisdagen den 14e april.

Vad måste då göras? Svaret:

 • För att ge företagen och de ansvariga styrelserna andrum måste konkurslagstiftningen förklaras inhiberad, genom ett moratorium
 • Vidare måste regeringen ge moratorium från företrädaransvaret
 • Sist men inte minst måste regeringen lägga fram ett stödpaket som gör att de livskraftiga företagen kan överleva (löfte nu och detaljer i nästa vecka)

Tisdagen den 14 april kommer annars bli Sveriges svarta tisdag, då tusentals företag ställer in sina betalningar och inlämnar begäran om konkurs. Det räcker om regeringen inför moratorium för konkurser och företrädaransvaret nu. Sedan kan regeringen tillsammans med experter utforma stödpaketet undre nästa vecka.

Den katastrofala utvecklingen i näringslivet kan delvis undvikas – men inte helt – eftersom regeringen varit alldeles för långsam hittills. Det är den omhuldade Långbänken, (som möjligen passar nu när vi ska ha social distans.)

Detta är ingenting att skratta åt, utan det är högst allvarligt och kommer för årtionden påverka vårt land. Det trista är att regeringen, särskilt S, inte förstår allvaret i situationen. Tror att man kan vänta in krisen. Men, går man ut med krispaket i nästa vecka kommer det vara försent. Det går inte att göra ogjort det som händer Den Svarta Tisdagen den 14 april.

Läs vad landets ledande ekonomer och de svenska företagen säger:

PS Jag hör inte till riskgruppen företag, som behöver stöd, men hör till riskgruppen människor, är 70+ med råge.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

5 svar på ”Regeringen har ett par dagar på sig att rädda landet

 1. Tack Håkan!
  Mycket intressanta synpunkter som jag inte tror att jag sett någon annan stans.
  Förmodligen kommer inget av det du föreslår att hända. Här kommer säkert rörelsens misstro till näringslivet att styra.

 2. Agenda 2030 som regeringen undertecknat i FN önskar sämre levnadsstandard varför den här krisen kom lägligt. Läs igenom innebörden av detta avtal ihop med hur sossarna har ännu ett avtal med Muslimska Brödraskapet för att köpa sig röster är det demokrati?

 3. Kan du ge en fingervisning om hur du anser att detaljerna i stödpaket ska utformas? För det är ju lätt att lova stöd, men desto svårare att göra det rent konkret så att det får effekt, praktiskt genomförbart och en inte alltför dålig affär för skattebetalarna.

  Det mest naturliga ur aktieägarsynvinkel är väl att ägarna får ge ett tillskott via nyemission? Tror man på bolaget på sikt är det ju bättre än att aktierna blir noll värda. Ber man om stöd idag kan man ju inte klaga på jättehöga skatter imorgon.

  Eller räcker det att staten slopar moms, arbetsgivaravgifter, energiskatt och flygskatt år 2020 (med ökad statsskuld som följd) och utöver det låter det bli en upprensning bland livsodugliga företag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.