Enligt ett pressmeddelande från Näringsdepartementet ska en särskild utredare se över den statliga finansieringsinsatserna som riktar sig till små och medelstora företag. Utredningens uppgift är att lämna förslag till hur insatserna kan bli effektivare och mer ändamålsenliga. Utredare blir Hans Rydstad. Uppdraget ska vara klart redan den 15 juni i år.
Det är ett stort uppdrag som utredaren fått, direktiven här. Han ska först kartlägga behovet av finansiering för nya små och medelstora företag. Liksom utbudet till dessa idag. Genom den kartläggning ska utredningen se om den statliga finansieringsinsatserna matchar det som behövs, och det behov som den privata marknaden inte klarar av.
Ingen dålig uppgift, men absolut nödvändig. För min del har jag under de senaste 15 åren förundrat mig över att en behovsanalys inte skett. Hur kan man utveckla ett statligt, kompletterande finansieringssystem, om man inte vet hur behoven ser ut? Den förra regeringen utredde också det statliga riskkapitalet, som jag bloggat om – flera gånger.
Vidare ska utredaren se om företagens ramvillkor har betydelse för finansieringsmöjligheterna. Näringsminister Damberg undrar också om skärpta kreditregleringar spelat någon roll. I klartext: Är bankerna återhållsamma, så att de små och medelstora företagen kommer i kläm? Allt talar för att bankerna inte längre kan eller vill ställa upp på SME-företagen, skulle jag vilja säga.
Byggd på behovsanalysen och hur den tillfredsställs idag ska utredaren föreslå förändringar i den statliga finansieringsstrukturen. Vidare hur mycket detta kan komma att kosta, och föreslå finansieringskällor. Dessutom ska utredare analysera både de kortsiktiga och långsiktiga effekterna som förslagen får för landets företagare.
Den 15 juni i år ska utredningen vara klar.
Vet Du vem utredaren Hans Rydstad är?