Regeringens offensiva näringspolitik – vad är den värd?

I går offentliggjorde regeringen att den gör en satsning på en offensiv näringspolitik. Almi ska få 71 miljoner, varav 20 miljoner ska gå till insatser för rådgivning till företagare med utländsk bakgrund. Resten ska stärka Almis insatser där det är brist på privat kapital, särskilt i tidiga skeden. För att få ett mer samlat grepp tillsatte regeringen i mars i år en utredning som ska vara klar redan i juni månad. Se blogg om detta.

I övrigt ska Innovationsrådet få 50 miljoner för “innovationsfrämjande insatser”. En exportstrategi ska utvecklas. Till denna går 75 miljoner i år, och 105 miljoner årligen fram till 2019. Vidare ska särskilda samverkansprogram utvecklas, där man först fokuserar på Life Science, som får 100 miljoner årligen med början nästa år. Den frågan ska behandlas på Innovationsrådets nästa möte den 18 maj. Anders Lönnberg jar utsetts till Nationell Samordnare för Life Science.

Hur ser regeringen på behovet av en offensiv satsning på näringspolitiken? Svaret gav regeringen igår, genom Stefan Löfven och Mikael Damberg, och en lite djupare analys presenterades. Däremot saknar jag en genomlysning av behov och vilka mål man vill uppnå. Detta saknas tyvärr. Här finns mycket arbete som Innovationsrådets kansli måste initiera, anlita den bästa sakkunskapen i Sverige.

I dagens morgontidningar vinner kritiken, där miljardären Dan Olofsson kanske är starkast – i DI. Dagens Industri tar upp satsningen i en ledare, som inte heller är nådig. Svenska Dagbladet har en annan ledare där jobbfrågan penetreras. I dagens Nyheter ger Johan Schück en intressant analys. Under rubriken “Total brist på proportioner mellan ord och handling” påpekar han med ökad export förstärker vi obalanserna i världen. Vi har, vill jag påpeka, en kapitalexport på hela 6 procent av BNP! Här finns stort utrymme för bland annat infrastrukturinvesteringar.

I morgon framträder Innovationsminister Mikael Damberg i Jönköping, där han under ledning av Entreprenörskapsforums Johan Eklund ska utfrågas om den näringspolitiska offensiven. Detta är ett inslag i Jönköpings Internationella Business Schools stora “Entrepreneurship Challenge

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Regeringens offensiva näringspolitik – vad är den värd?

  1. Man brukar räkna med minsta en miljon per nytt arbetstillfälle – så den stora satsningen motsvarar ett par hundra arbetsplatser. Ett spott i oceanen. Att ens kalla till presskonferens i detta ärende är löjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.