Regeringens ofullbordade, eller när man leker i sandlådan

Regeringens hemsida är dålig, eller rättare sagt: Det finns inte ord för hur dålig den är. Rent 1800-talsmässig, om man tänker sig att det fanns internet redan då. Länge har jag påpekat detta, men det hjälper inte att man talar med statsråd och statssekreterare. Den helt obrukbara hemsidan finns fortfarande kvar.

Ett exempel, om Du vill offra tid på att se det absolut meningslösa. Som Du kan visa barn och barnbarn för att skrämma för meningslösheter. Mikael Damberg lät i sitt namn skicka ut detta från regeringen idag, den 24 november, under rubriken Smart industri:

Industrin och den industrinära tjänstesektorn är en tillväxtmotor i svensk ekonomi och har stor betydelse för vårt välstånd och gemensamma välfärd. Regeringen arbetar för att Sverige ska vara världsledande inom modern och hållbar industriell produktion – en produktion som är smart, flexibel, resurseffektiv och samtidigt erbjuder en attraktiv arbetsplats.

från Näringsdepartementet, Mikael Damberg

Se hela innehållet på webbplatsen

Så ser regeringens och Mikael Dambergs meddelande ut. Gå in ovan på “Se hela innehållet….” Så får Du se hur meningslöst och tokig informationen är. Jag säger inte mer, och jag förväntar mig att såväl Damberg som Löfven instämmer. Så här får det inte vara. (OBS! Sedan jag skrev detta i morse har regeringen tagit bort länk och innehåll OBS)

Kan ge ytterligare ett par exempel på regeringens hemsidas dysfunktion. Låt mig börja med språket på hemsidan, den är avsedd för småskolan. Utredningar som genomförs, remisser som kommer in, rapporter till regeringskansliet, allt detta kommer oftast inte in på hemsidan.

Den 30 september hade Näringsdepartementet tillsammans med Vinnova ett heldagsmöte med många beslutsfattare (kanske 80 personer) som är involverade i innovationspolitiken, och i den kommande forskningspolitiska propositionen. Jag var med där. Skälet till den stora sammandragningen var OECD:s kommande rapport om Sveriges innovationssystem.

OECD presenterade och diskuterade sin kommande utvärdering av Sverige som innovationsnation. Vad är bra och vad är dåligt, samt vad bör Sverige göra? Vid detta möte lovade företrädare från Näringsdepartementet, med en statssekreterare i spetsen, att OECD:s utvärdering skulle publiceras. Departementet fick det den för 10 dagar sedan, men ännu har inte så sket. Och när jag tjatar på dem blir, via mail idag på förmiddagen, svaret “de finns tillgängliga via arkivet”. Detta är det svenska regeringskansliet år 2015.

Sak samma när det gäller remissvar på AP-fonds-utredningen, som 73 organisationer och myndigheter fick på remiss. Där måste man också gå till arkivet. Men man vet ju inte om vad som kommit in, och när jag bad att få ut remissvaren fick jag ett 50-tal per mail, men 20 saknades. Det är inte brist på digital kapacitet som gör att man måste låta arkivet ligga utan insyn. Däremot brist på insikt vad som krävs i ett modernt samhälle.

Ett annat exempel från idag. “OECD redogör för hur Sveriges utbildningssystem står sig internationellt” för gymnasie- och kunskapsministern Aida Hadzialic klockan 11.00, enligt en press-information. Men pressreleasen är utan innehåll och länken till OECD omöjlig att läsa, hitta bland 568 sidor. En direkt länk till utvärderingen av Sverige är ju en självklarhet och pressreleasen borde ju innehålla något….(OBS Här har regeringen tagit bort den omöjliga länken till OECD. OBS) 

Men tro inte att hemsidan blir bättre för att man tar bort en del som är omöjligt. Det går inte att hitta något vettigt på regeringens hemsida.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Regeringens ofullbordade, eller när man leker i sandlådan

  1. Det vore glädjande om det är så att Dina inlägg ger resultat i form av borttag av “meningslös info”.
    Tack för det framsteget! / Curt Enquist

  2. Tänk vad mycket helt meningslös och intetsägande information det finns…
    är det någon som hinner/orkar läsa ens en bråkdel??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.