Reifeldts sommartal, ett viktigt steg mot framtidens Sverige

I statsminister Reinfeldts sommartal tog han fasta på de frågor som är viktiga för att bygga framtidens Sverige. Nu skall forskning, stärkt konkurrenskraft och infrastruktur komma i fokus. Det har redan visats tecken i skyn om detta (läs Anders Borg). Min förhoppning var dock att Reifeldt skulle ta upp dessa avgörande frågor i Almedalen, men sommartalet är viktigare. Framför allt därför att det nu är kopplat till den kommande statsbudgeten.

Nu tar statsministern över ledartröjan i fråga om innovation och att bygga Sverige framöver. Från i första hand Annie Lööf. Långsiktigt kan dock detta stärka Centerledaren och Näringsministern, vars frågor kommer i fokus. Den yviga representationen kommer snart vara ett minne blott, det visar inte minst svaren på DN:s sju intervjufrågor till statsministern.

Varför gjorde Reinfeldt detta utspel? DN:s signerade ledare av Håkan Boström igår ger  svaret: “Motivet är inte minst att desarmera oppositionens främsta trumfkort”. En annan kommentar vill jag dela med mig av, från en av de mest betydelsefulla opinionsbildarna i Sverige (inget namn här), som jag fick i morse i ett privat email:

 Det är otroligt att se vilken inverkan Löfvens val av dagordning har fått. Tänk alla dessa tunga rapporter och böcker som Reinfeldt vägrat lyssna på – och så utmanar oppositionsledaren, och plötsligt är även Reinfeldt superintresserad av tillväxtpolitik!

 

Nu ryktas det att regeringens Innovationsstrategi, som var tidsbestämd till den 15 september, kommer att fördröjas. Jag återkommer till detta. Det kan ju hända att statsministerns nymornade intresse medverkar därtill. I slutet på denna vecka skall regeringen diskutera frågan på Harpsund.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.