Ryska invasionen i Ukraina Dag 377

Ukrainarna har onekligen vuxit alldeles otroligt under det gångna året. Blivit eniga och givit uttryck för detta. Även i ledningen av nationen har de forna politiska kombattanterna lagt ned vapnen och slutit upp bakom landets president Zelensky. Alla medborgare vill samma sak, utveckla sitt hemland under frihet och slå tillbaka ryssarna. I en nyligen genomförd opinionsundersökning vill hela 92 procent att Ukraina är med i EU år 2030. För två år sedan var det bara 67 procent  som ville in i EU.

En motsvarande opinionsutveckling kan noteras när det gäller medlemsskap i NATO. Idag vill 86 procent att Ukraina blir medlem i NATO. Före kriget var det 59 procent.

Tänk vad Vladimir Putin åstadkommit. Idag är det dessutom bara 2 procent av hela befolkningen i Ukraina som har några sympatier för Ryssland och ryssar.

Opinionsundersökningen, som är genomförd av Kievs Institut for Sociologi, verkar högst trovärdig. Den belyser också hur befolkningen upplever sig själva och situationen:

  • 68 procent har fått en minskat inkomst
  • 64 procent känner sig mentalt sämre än före kriget
  • 50 procent känner sig fysiskt sämre än före kriget
  • 46 procent är separerade från sin familj
  • 37 procent känner saknad efter bortgångna vänner och familjemedlemmar
  • 29 procent lider av förlorat jobb
  • 9 procent har förlorat sitt hem

Detta är vad de tillfrågade uppgivit.

Av befolkningen uppger 26 procent att de lider av brist på internetuppkoppling. Andelen som lider av brist på el är 13 procent och andelen som lider av vattenbrist är 12 procent. En betydligt lägre andel än jag förväntat mig. Terror-bombningen har inte fått den effekt som Vladimir Putin föreställt sig.

Hur många vill ha fred i utbyte mot mark? Nej säger 88 procent. Lika stor andel, 88 procent av befolkningen anser att president Zelensky är en hjälte och en god ledare. Det är inte många länder  som har en så hög uppskattning av sin ledare, om än någon.

På ett helt uppslag ifrågasatte Svenska Dagbladet The Institute for the Study of War, ISW,  i lördags den 4 mars. “Konservativa tankesmedjan styr bilden av kriget i Ukraina”. Man har en puff på första sidan av tidningen också. På nätet skrev SvD dessutom “Kan ha agenda”. I artikeln ger SvD också ett intryck av att IWS är tvivelaktig. Det finns inte något konkret i artikeln som pekar på att ISW har gjort en felaktiga och vinklad rapportering. Tidningen skriver själv så här:

“Ingen av de krigsanalytiker SvD talat kan peka på något egentligt felsteg från ISW:s sida under krigets första år, och bedömer dess analyser som trovärdiga i stort.”

Själv har jag dagligen allt sedan kriget startade den 24 februari läst de analyser som ISW gjort och vad jag sett, och i efterhand värderat, har all rapportering varit  korrekt. Det är inte särskilt klädsamt och bra att en respekterad tidning som SvD ger en så här felaktig bild av den mest korrekta krigsrapportering som finns.

Tidningen Svenska Dagbladet borde i stället för att misstänkliggöra ISW har skrivit artikeln på temat: “Institutet som gör en korrekt analys av krigsutvecklingen i Ukraina”. 

PS Igår dödades 1060 ryska soldater. Nio stridsvagnar och elva pansarvagnar oskadliggjordes. Merparten vid de ryska försöken till offensiv norr om Bakhmut.

PPS De höga ryska dödstalen kan förklaras av att det tar 8 – 12 timmar innan en rysk soldat när en sjukvårdare och 40 timmar innan man kommer till sjukhus. I Bakhmut har ryssarna tagit fem gånger så stora förluster som ukrainarna. En död ukrainsk soldat på fem ryska.

Just nu meddelar ukrainska ÖB att delar av Patriot-systemet är installerat i landet. Nu vågar inte de ryska piloterna flyga, det har de inte velat tidigare heller. Antal nedskjutna helikoptrar 289 och antal stridsflyg 303. Per igår.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.