Ryska mordplaner och hur Putin stoppar vetenskapen

Mordplanerna på president Zelensky avslöjades igår eftermiddag. Mordet var tänkt att vara en invigningsgåva inför Vladimir Putins installation som återvald president.

Både säkerhetschefen i Ukrina Malyuk själv, som ledde avslöjandet, och general Budanov, chef för underrättelsetjänst, skulle också mördas, men vid andra tillfällen. Om avslöjandet har säkerhetschefen berättat att “En liten krets av människor kände till vår speciella operation, och jag övervakade personligen utvecklingen,” sa Malyuk på Telegram-kanalen igår.

Denna smått fantastiska nyhet publicerade SvD idag i form av en notis. DN en lite större notis, men de egna redaktionerna hade inte gjort något journalistiskt arbete. Då är det skillnad i Washington Post, eller i Wall Street Journal men också i Financial Times, där det finns riktiga nyhetsreportage som matchar nyhetens storlek och betydelse.

St. Petersburg State University har länge varit en av Rysslands främsta akademier för högre utbildning, respekterad internationellt. Det är alma mater för både Putin, som tog examen i juridik 1975, och hans kumpan Medvedev, president mellan varven, som läste där 10 år senare. Universitetet är känt för att ha haft en akademisk frihet, med krav på vetenskaplighet, även när det gäller politik och historia. När invasionen i Ukraina började så var reaktionen på universitetet så här:

“Det är svårt att beskriva den vansinniga nivån av ångest som eleverna kände i början av invasionen, och jag skulle säga att hela 99 procent av studenterna var emot den,” berättar idag en av de främsta professorerna: Skopin.

En beskrivning av den fullständiga akademiska jordbävning som universitetet fått genomgå gav igår Wall Street Journal-journalisten . En skakande, men upplysande redovisning.

Man avvecklade den prestigefyllda humanistiska fakulteten som i mer än ett decennium, fram till maj 2022, leddes  av Alexei Kudrin. En liberal ekonom och tidigare finansminister som hade varit en nära medarbetare till Putin sedan början av 1990-talet. De var båda vice borgmästare tillsammans i St. Petersburg.

En kvinnlig student, som våren 2022 ledde studentkåren berättar att av fakultetens 30 medarbetare så fanns efter några månader bara tre kvar på ett område. Och kvaliteten på utbildningen gick ned drastiskt, särskilt i alla samhällsorienterade klasser. Många utbildningar i statskunskap har helt försvunnit, inklusive en kurs i mänskliga rättigheter.  Antalet kurser på engelska blev två, en minskning från 21.

Några veckor in i invasionen introducerade universitetet en utbildning i modern ukrainsk historia, med en kursbeskrivning som helt följer Vladimir Putins falska uppfattningen om Ukrainas historiska utveckling.

En doktorand avskedades dagar innan han skulle försvara sin avhandling, som innehöll en förståelse för Ukrainas situation. Han var klok och lämnade lämnade snabbt landet efter varningar om att han och hans klasskamrater kunde åtalas för att misskreditera armén. Ett brott som kan bestraffas med upp till 15 års fängelse. 

Den gångna natten angreps Ukraina med den största missil och drönarattacken på en månad.

De ukrainska styrkorna sköt ned 39 av 55 missiler och 20 av 21 drönare som Ryssland avfyrade den gångna natten , sade flygvapnets befälhavare Mykola OleshchukDe enheter som kom igenom vållade skada på elsystemet, men ingen person dödades men några få människor skadades.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.