Ryssarna förlorar överallt – använder granater och robotar som “tröst”

 

Chefen för den ukrainska Underättelsetjänsten, Kyrylo Budanov, uppger att Ryska Federationens president Vladimir Putin är dödssjuk och kommer dö i närtid. Detta detta i en intervju med ABC News.  Ett referat kan läsas hos i ukrainska Pravda. Enligt Budanov kommer uppgifterna om Putins sjukdom från källor nära Putin.

Vi kan bara hoppas att han har rätt

I förrgår – tisdags – fortsatte ryssarna att beskjuta Cherson-området, som Ukraina återerövrade för två månader sedan. Hela 73 gånger, med artilleri, varav 11 gånger mot själva staden Cherson. Det är ingen precision i bombningarna, utan de är avsedda att så skräck och skada civilbefolkningen. Två civila dödades och fem skadades, enligt ukrainska Ukrinform.

Ukraina däremot sätter inte bara skräck i Ryssland, utan slår mot de militära målen, både i ockuperade områden, men också inne i själva Ryssland. Nu tar de inte på sig ansvaret, utan säger ifrån ukrainsk sida att de tycker att det är rätt med attackerade militära mål. Först efter fredsslutet kommer man tillstå vad man står bakom. Det finns autonoma grupper i Ryssland, något som Putin är väl medveten om och givit order om att de skall omintetgöras, men det är inte så lätt.

Ukrainas Underrättelsetjänst rapporterar att partisaner slog till mot militära transporter igår morse på den Trans-Siberian Railway i Ryska Krasnoyarsk regionen. Detta är sjätte attentatet inne i Ryssland i år, uppger man. Förra året, dvs 2022, uppskattar man att cirka 40 attentat genomfördes. Detta påverkar givetvis inte bara den ryska ledningen, och Putin, utan hela det ryska samhället, även om de ryska myndigheterna själva försöker hålla tyst om det som händer. Det rör sig om allt från signalsabotage och blockerade spår till sprängningar. Inne i Ryssland.

I ockuperade Melitopol i sydöstra Ukraina skedde också flera sprängningar igår. Även i Sevastopol på Krimhalvön hördes explosioner igår. De ryska ockupationsmyndigheterna medger nästa aldrig att attentat genomförs. Det var ett undantag efter Nyårsafton då hundratals ryssar dödades i en HIMARS-attack i Makiivka. Först sa ryssarna “någon gjorde fel och några dog”. Sedan dog 63 människor, därefter 89. Allt berodde på att ryska soldater använde sina mobiltelefoner och vägledde fienden.

Frankrike skickar stridsfordon av modellen AMX 10 RC till Ukraina. Detta berättade den franska presidenten Macron i samtal med Ukrainas president Zelensky. Det är tydligen väldigt flexibla stridsvagnar ned god stridskraft. De kan göra stor skillnad när de ockuperade områdena ska fritagas. Det ryktas att president Macron fattat beslutet sedan han fått ett brev med splitter från en fransk-tillverkad granat som skadat en fd rysk ställföreträdande premiärminister, Dmitry Rogozin, som skrev till Macron: “ingen kommer undan ansvaret för sina krigsbrott”. Detta tolkade Macron som ett direkt hot mot sig själv, samtidigt som han konstaterade att det inte är ett krigsbrott att försvara Ukraina mot en både illegal och folkrätts-stridig  invasion.

Enligt nya uppgifter från Ukrainas Ekonomiministerium ska landets BNP ha gått ned med 30,4 procent under 2022. I en kommentar säger ministeriet att det visserligen är det sämsta året sedan frigörelsen, 1991, men bättre än en del uppskattningar tidigare som talat om 40-50 procentig nedgång.

Två reflektioner: När den miljon man ukrainare som är engagerade i kriget i stället återgår till civil verksamhet kommer läget förbättras radikalt. Motiverade människor, som lyckats stoppa den ryska invasionen, kommer lyfta ekonomin. Därtill kommer att miljoner ukrainare då återvänder hem, vilket också påverkar den ekonomiska utvecklingen.

President Vladimir Putin har sagt till Turkiets president Erdogan idag att Kreml är beredda att förhandla om fred om Ukraina ger bort de illegalt annekterade delarna av Ukraina till Ryssland. Detta rapporterar The Moscow Times. Med andra ord: Om Ukraina kapitulerar är Putin beredd att prata om fred. Inte att sluta fred.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

4 svar på ”Ryssarna förlorar överallt – använder granater och robotar som “tröst”

  1. Bästa Håkan,
    Stort tack för den till media kompletterande informationen som vi får via din blogg. Den är intressant och viktig. Hoppas bara att du orkar fortsätter och inte ger upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.