Ryssland förlänger kriget med hjälp av kanonmat

Det är ingen tvekan om att Ryssland nu förlitar isig på två insatser. Det ena är artilleri och missiler, det andra är kanonmat. Ryssland bombar urskillningslöst med civila mål i stället för militära. För att skrämma ukrainarna till underkastelse. Effekten hittills har varit den motsatta. Detta är ren desperation, påpekar den amerikanske utrikesministern Blinken.

Den andra insatsen är den kanonmat man nu skrapar ihop genom mobiliseringen, som Vladimir Putin ursprungligen lovade ryska folket inte skulle ske. Stora grupper soldater används som skydd och motkrafter, och har ingen annan effekt än att öka de ryska förlusterna samtidigt som den ukrainska offensiven bromsas, just genom denna kanonmat. Den totala ryska förlusten lär, enligt ukrainska beräkningar vara 65.000 mot dryga 10.000 på den ukrainska sidan. Sedan tillkommer alla civila på den ukrainska sidan.

Enligt det ukrainska försvarsdepartementet förlorar Ryssland stupade soldater jämfört med Ukraina i relationen 6,5 till 1 på den södra fronten, där den viktigaste staden/området är Kherson. I detta område har Ukraina fortsatt att spränga både vapenförråd och ledningscentraler. Ryssland tvångs-förvisar ukrainare därifrån samtidigt som en ukrainsk motoffensiv snart genomförs.

I morse rapporterade Ukrainska ÖB ett 100-tal missil- och andra luftangrepp på civila mål det senaste dygnet. Med många både dödade och skadade. Av 43 iranska drönare lyckades Ukraina skjuta ned 38. 

Det verkar som om Israel nu engagerar sig för Ukraina mot Iran, detta som ett svar på drönar-stödet som ‘Ryssland får.

Viktigast av allt nu är nog de luftförsvarssystem som Ukraina skyndsamt får från Tyskland och särskilt USA. Även NATO och andra länder engagerar sig här.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Ryssland förlänger kriget med hjälp av kanonmat

  1. Inga totalitära/auktoritära regimer respekterar enskilda individer och liv. De ser människor som grupper eller – i krig – som förbrukningsmateriel. Det är den stora skillnaden mot liberala länder. Putin och hans regim ser både ukrainare och den egna befolkningen som kanonmat. Det gjorde Lenin, Hitler, Stalin och Mao också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.