Ryssland hade tänkt döda 100-tals civila i Kiev i förra veckan – stoppades av säkerhetstjänsten

Markstriderna i Ukraina nu: Ryssland startade en offensiv i riktning mot Kharkiv och har intagit ett halvt dussin helt sönderbombade små byar, och försöker nu komma över gränsstaden Vovchansk. Före kriget fanns där 17.000 invånare, nu bara cirka 500. Staden är inte intagen av ryssarna som flera medier i Sverige påstått, baserad på falsk rysk information.

Men Vovchansk kan komma att ockuperas av Ryssland, då Ukraina inte kan använda sina vapen när målen ligger inne i Ryssland, som vapendepåer och truppkoncentrationer. Så själva uppmarschen kan inte stoppas. Här har USA m fl länder ett direkt ansvar för att den ryska fienden inte går att bekämpa när den finns på rysk mark (med utländska vapen).

Angreppet mot Charkiv kostar Ryssland enormt. Ryssland förlorade senaste dygnet 1 740 man, 31 stridsvagnar, 42 pansarskytte-fordon, 15 haubitsar, fyra salvpjäser, 59 transport-fordon och sex enheter särskild utrustning, enligt ukrainska ÖB

Tack och lov har Ukraina en egen produktion av drönare så att de kan bekämpa strategisk mål inne i Ryssland.

Hur vidriga Ryssland och Putin är fick vi besked om idag, när Ukraina säkerhetstjänst  avslöjar att de inför segerdagen den 9 maj kunde stoppa sabotage mot tre stora shoppingcentra och ett populärt kaffé. Där skulle 15 sprängladdningar ha detonerat på frihetsdagen och säkert dödat otaliga människor. Spräng-laddningarna var förklädda till livsmedel (förpackningar)

De nu gripna attentatsmännen följde instruktioner från en representant för huvuddirektoratet för den ryska försvarsmakten (GRU). Tillslaget mot de misstänkta skedde på en parkeringsplatsen vid det sista av köpcentrumen, där de ryska agenterna planterade sprängämnena. Samtliga laddningar skulle sedan momentant utlösas digitalt, men kunde istället desarmerades av säkerhetstjänsten.

De ryska terrorattackerna mot fyra civila mål i Kiev leddes av Yuri Syzov, en rysk underrättelseofficer som arbetar på GRU:s enhet nr 92154. Syzov instruerade personligen de rekryterade attentats-männen och bland annat genom en videoinstruktion om hur man planterar dessa sprängladdningar, och filmade en laddning i en butiker i samma kedja i Moskva.

Ryska raffinaderi-arbetare flyr raffinaderierna av fruktan för ukrainska bombningar och man har nu personalbrist, vilket förstås påverkar den kvarvarande raffinaderiproduktionen. Ett av raffinaderierna har ute 50 platsannonser och ett annat 120.

Oljegiganten Gazprom redovisade en förlust för första gången på 20 år, på otroliga 629 miljarder rubel, motsvarande 7 miljarder USD för 2023.

Natten till idag: Ukrainska drönare attackerade militära mål i de ryska regionerna Volgograd, Lipetsk och Kaluga. Ett mål var ett oljeraffinaderi i Volgograd, där en brand rapporterades av lokala ryska myndigheter, enligt media. Den  ryska oljedepån i Kaluga träffades också av drönare, liksom den metallurgiska anläggningen i Novolipetsk som tillverkar vapen.

“Dessa militära mål träffades av ukrainskt tillverkade drönare påpekar den ukrainska försvarsstaben. “Arbetet kommer att fortsätta”, uppger man också.

I torsdags attackerades Gazproms Neftekhim Salavat, Rysslands största oljeraffinerings- petrokemiska produktionskomplex. Årsproduktionen är (eller snarare var) mer än 1.000 miljoner ton per år. Specialiserat på produktion av bensin, diesel och andra typer av petroleumprodukter. Anläggningen ligger 150 mil från Ukraina.

Det har varit flera andra drönar-besök på oljedepåer  och andra strategiska anläggningar den senaste tiden, men utrymmet här räcker inte för att redovisa dessa. Tyvärr gör inte svenska medier det heller.

En dryg tredjedel av den ryska Svarta Havsflottan är eliminerad. Men inte nog med det, viktigast är kanske att de ryska marina fartygen inte våga visa sig.

Republikanen Taylor Green misslyckades kapitalt att avsätta talmannen Mike Johnson. Hon fick bara med sig 10 andra republikaner. Ett fiasko som innebär att stödet från USA till Ukraina blir mer stabilt.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Ryssland hade tänkt döda 100-tals civila i Kiev i förra veckan – stoppades av säkerhetstjänsten

  1. Verkar trots allt finnas ett hopp för Ukraina, trots negativa svenska media. Tack för all information
    Ove

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.