Ryssland har problem med sina stridsvagnar. Tar fram 60-årigt vintage-modell

Det är UK:s underrättelsetjänst som meddelar att ryssarna plockar fram 800 stridsvagnar av modell T-62, som stått uppställda sedan decennier. Modellen har 60 år på nacken. De “moderna” T-14 Armata tycks vara felkonstruerade och kan inte användas.

Enligt ukrainska uppgifter har Ryssland förlorat 3.400 stridsvagnar och mer än 6.700 pansarfordon. Därför använder man kanonmat på slagfältet för att inte förlora terräng utmed den 130 mil långa fronten. Det har t o m ryktats att soldater tvingats gå till angrepp med spadar. De vapen och ammunition som ryssarna har tycks användas på ett fåtal “strategiska” platser, som Bakhmut.

Det ska bli intressant att se när Ukraina börjar använda Leopard 2 och pansarvagnar av typ Stridsfordon 90. De sistnämnda med en besättning på tre, men utrustas med 7-8 soldater bak som samverkar med pansarvagnen. Högsta hastighet är hela 70 km i timmen. Franska pansarvagnen, AMX 10, som redan finns i Ukraina sedan någon vecka tillbaka, går i hela 85 km i timmen och går på gigantiska gummihjul, i stället för kedjor, och uppträder som en vessla.

Bulgarien har stora på ammunitionsfabriker och har nu satt högsta fart med att producera till ett värde av en miljard dollar, dvs tio miljarder svenska kronor. Ett stort och välkommet bidrag till den ukrainska armén.

Under dagen har Ukrainas högsta försvarsledning beslutat att fortsätta försvara Bakhmut och att förstärka trupperna där. I beslutet deltog också president Zelensky. Skälet ska vara att man både knyter upp många ryska stridskrafter samtidigt som kanonmat delas ut i överflöd. De senaste dagarna har 600 – 900 ryska soldater fått sätta livet till, per dygn, många just här.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Ryssland har problem med sina stridsvagnar. Tar fram 60-årigt vintage-modell

  1. Mycket intressant information som jag fått vidaresänd av en vän som är med på adresseringslistan. Jag vore tacksam om jag också kunde komma med på adresseringslistan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.