Rysslands anfallskrig som förväntat – stora framsteg för Ukraina

Så kom sprängningen av Krim-bron, som säkert många, i vart fall jag, väntat på. Redan för en månad sedan bloggade jag om hur de ryska befälhavarna och administratörerna förstod vad som komma skulle. De flydde Krim, skickade hem sina familjer och sålde hus. Redan i somras flydde alla ryska turister i 100.000-tal Krim när en stor flygbas sprängdes av Ukraina (de erkände inte sin inblandning då, men senare)

Nu kallar Vladimir Putin Krim-brons bombning en terrorist-attack från Ukraina. Säger alltså terroristen själv. Han ska se att det är uppmjukningen av Krim som sker och den kommer fortsätta. Därefter följer återtagandet.

Redan i våras förklarade Ukraina att de inte låter ryssarna behålla någon del av Ukraina, inte Krim heller.

I fredags berättade president Zelensky att 29 bosättningar, eller som vi säger byar, har blivit frigjorda i öster sedan motoffensiven började. Det innebär att 2400 kvkm återtagits. Tillsammans med ännu mer norr ut, vid Kharkiv. Totalt mer än tre Gotland.

Även i natt har de ukrainska framgångarna fortsatt. Vilket bland annat reaktionen bland de ryska befälhavarna och administratörerna i Kherson visar: De skickar sina familjer till Krim, för att de räknar med att Ukraina inom kort tar över staden och regionen. Nu verkar inte Krim vara något säkert ställe längre, men för tillfället.

Nu gör Ryssland det enda som de är bra på: Bombar. Skickar missiler och spränger inne i Ukraina, inklusive Kiev. De tror att man kan bomba Ukraina till underkastelse genom skräck. Det fungerar inte, utan reaktionen blir den motsatta.

I onsdags i förra veckan skickade ryssarna in 46 iranska kamikaze-drönare. Som åstadkom stor skada, men Ukraina sköt ned 26 av dessa. Ändå är just luftförsvar Ukrainas akilleshäl. De är skickliga på att skjuta ned, men om de inte har några vapen är det svårare. Här har Sverige möjlighet hjälpa till.

Vi har både vapnen Archer och Robot 70 (mot flygande föremål), men Sverige drar benen efter sig. Regeringen har bett Försvarsmakten att inventera och värdera om vi kan avvara en del av dessa vapen. Svar den 25 oktober. Tänk om Ukraina skulle behöva vänta på det svenska utredningsväsendet, som används i alla sammanhang. Långbänk fungerar aldrig, särskilt inte i krig.

Så här såg de ryska förlusterna ut på söndagsförmiddagen. Här Ukrainska ÖB:s uppgifter översatta till svenska. (Plus = senaste dygnets förluster) Ger en bra bild av läget:

Fiendens totala stridsförluster från 24.02 till 09.10 var ungefär:
Personallager/personal осо nära / ca 62500 (+440) personer likviderades,
tankar/tankar , 2486 (+14) od, (Stridsvagnar)
Stridspansarmaskiner / APV вих 5133 (+22) od, (Bepansrade fordon)
artillerisystem – 1477 (+18) od,
RSZV / MLRS – 348 (+3) från,
Luftvärnskrigföringssystem ‒ 180 (+0) från,
plan/flygplan-266 (+0) od,
helikoptrar – 235 (+1) od,
UAV operativ-taktisk nivå – 1086 (+7),
bevingade missiler / kryssningsmissiler кри 247 (+1)
fartyg/båtar/krigsfartyg/båtar krig 15 (+0) od,
Bilutrustning och autocistern/fordon och bränsletankar-3890 (+15) od, (Andra lastbilar inklusive tankbilar)
specialutrustning/specialutrustning ment 136 (+0).
Slå till ockupanten! Låt oss vinna tillsammans! Vår styrka finns i sanningen!

Man kan tillägga fyra ting:

  • Alla uppgift om utrustning lär vara exakta, då dessa rapporteras in till ledningscentraler.
  • Uppgifterna om dödade ryska soldater är en uppskattning, utgår bland annat ifrån uppskattad besättning i respektive förstörd enhet och dödade i eldstrider samt i artilleriangrepp eller andra attentat
  • Antalet stupade ukrainska soldater lär var ungefär 20 procent av de ryska förlusterna. (Ukraina använder inte sina soldater som kanonmat)
  • För varje död soldat finns det minst en allvarligt skadad.
PS Läs Dagens Industri, ledaren idag, skriven av PM Nilsson: “Försvaret av väst”,den finns inte bakom en betalvägg.
PPS Idag har Ryssland skjutit 75 missiler in i Ukraina mot civila mål, varav 46 har skjutits ned av det ukrainska luftvärnet. (Uppgifter från president Zelensky just nu)

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Rysslands anfallskrig som förväntat – stora framsteg för Ukraina

  1. Instämmer helt och tackar för dina initierade artiklar.
    Sverige måste bistå Ukraina och infria sina löften Nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.