Rysslands invasion av Ukraina skulle gå på tre dagar, nu är det dag 573

Publicerat 19 september 2023

Ukraina fortsätter att framgångsrikt genomföra sin offensiv, men det går inte alls så fort som många hade önskat. Skälet är att Ukraina inte vill låta sina soldater dö pga alla minor . upp emot två miljonrer sägs det. Här skulle jag kunnat ge detaljerade beskrivningar av den ukrainska offensiven, genom att redovisa det Institute for the Study of War rapporterat idag och de senaste dagarna. Tror att det är för tekniskt, och nöjer mig med att ge länken till ISW, om Du är intresserad.

Några intressanta nedslag ska bloggen göra:

Den ukrainska byn Andriivka ligger 13 km söder om Bakhmut. Andriivka återtogs i fredags efter bara ett dygns belägring och strid.  De som ockuperade byn tillhörde den ryska 72:a motorskytte-brigaden som höll byn och tidigare Bakhmut. Enligt uppgift har denna brigad bestått av minst 3.000 man. Det finns enligt uppgift inte några av dessa kvar i livet.

En annan by Klishchiivka, söder om Bakhmut, bekräftades befriad i söndags.

Ryssland uppges nu sakna strategiska arméreserver, enligt Budanov, Ukrainas säkerhetschef, och han brukar vara väldigt uppdaterad. Ryssarna har satt in allt man har. Utan att lyckas. Ett skäl är troligen att sambandet inom de ryska förbanden är undermålig, så den ena gruppen vet inte vad den andra gör.

Ryssland fortsätter dock med det de verkligen kan, terror-bomba civila mål. Ska bara nämna att den gångna nattens 30 drönare och missiler, mot främst Lviv i västa Ukraina, Bestod av 30 enheter, varav 27 sköts ned. Tre gick igenom och skapade stor förstörelse. En var en brand av ett varulager med humanitär hjälp på hela 300 ton. Just de civila mål som Ryssland söker. Fruktansvärt.

Därför låter Röda Korsets bilar ta bort sina stora emblem, som visar det röda korset, för att de onda ryska enheterna annars siktar in sig på dessa enheter. Hur lågt kan man komma?

Två stora nedslag gjorde Ukraina på Krim i förra veckan. Ett stort radarsystem med tillhörande luftvärn – till ett värde av mer än 10 miljarder kronor – förstördes i fredags. Samtidigt slog missiler ut två viktiga örlogsfartyg, en av de modernaste ryska ubåtarna och ett stort landstigningsfartyg, som använts för viktiga militära transporter.

Ukrainska  piloter har framgångsrikt  testat svenska Jas Gripen.,

I fredags rapporterade Interfax att Vladimir Putin, i ett möte med Alexander Lukashenko, Belarus, sagt att Moskva aldrig motsatt sig förhandlingar med Ukraina. Kreml har upprepade gånger sagt att man inte ser några möjligheter till förhandlingar med ukraina.  Senaste den 11 september sa Dmitry Peskov, Putins talesperson, att förutsättningarna för fredsförhandlingar saknades.

Det går så dåligt för Ryssland, Moskva, Kreml och Putin att Putin vill förhandla och säger att han alltid viljat förhandla.

Ryssland har beställt 230 000 dödscertifikat, som ska skickas till ryska soldaters och officerares anhöriga, samt 757 000 veterancertifikat för skadade soldater, mot att tidigare endast beställt ca 30 000 av dödscertifikaten. Detta säger något om omfattningen av de ryska förlusterna, om man inte litat på de ukrainska uppgifterna.

PS  Ryssland påstås ha gett Azerbajdzjan koordinaterna till armenska grupperingsplatser, och flyttat undan sina fredsbevarande styrkor. Orsaken sägs vara att Armenien försökt närma sig EU och även skickat humanitärt bistånd till Ukrainasom ett led i att söka sig mot Väst istället för Ryssland, Moskva, Kreml och Putin. Så får man inte stopp på Putin så fortsätter han.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.