Rysslands invasion i Ukraina dag 350 – Många stridsvagnar på väg

Först sa Tyskland 14 Leopard 2. stridsvagn, för att igår öka med åtminstone 100 Leopard 1. en äldre modell. Allt tyder på att 3-400 stridsvagnar kommer till Ukraina under våren. Utbildning av förare och besättning pågår. Därtill kommer pansarvagnar, bland annat 50 svenska Stridsvagn 90.

Igår slog Ukraina till mot 9 militära positioner, truppsammandragningar och ledningscentraler. Därtill slog man ut två luftvärnsanläggningar och sköt ned ett attackflygplan, SU 25, en större drönare. Bakom fronten är ryssarna inte säkra någonstans. Detsamma gäller inne i Ryssland på militära anläggningar, som får besök dagligen av specialtrupper och andra infiltratörer. Detta vill inte Ukrainas ÖB berätta. Och ryssarna är ännu mindre benägna att tillstå alla dessa tillslag. Därför vet vi inte om när och var. Men journalisterna är formidabla på att “snoka”

Polen har beslutat att öka sin försvarsbudget från 2,4 procent av BNP till hela 5 procent. Tyskland har legat på 1,5 procent av BNP, men gör en storsatsning med extra 100 miljarder euro nu. Sverige har legat på 1 procent. Polen har snart ett starkare försvar än Tyskland. Fler stridsvagnar och haubitsar redan. Den polska armen ska upp i 300.000 man (nu 150.000) mot Tysklands idag 170.000. Den svenska försvarsmakten består av 23.600 anställda.

Planeringen med att hitta former och finansiering för  att bygga upp Ukraina igen pågår. EU har en särskild planering och 300 miljarder euro i frysta ryska banktillgångar ingår. Världsbanken har räknat fram att 540 miljarder euro skulle en återuppbyggnad av Ukraina kosta. Förutom den fysiska uppbygganden av landet, så vill man nu ta in Ukraina i den europeiska forskningen, Horizon Europe.

En principiell och moralisk fråga har dykt upp. Ska idrottsmän från Ryssland och Belarus få ställa upp i Paris-Olympiaden? Paris borgmästare Anne Hidalgo säger bestämt nej till  idrottsmän från dessa länder. De olympiska kommittéerna i Nordens länder säger också nej. Tilläggas kan väl att det ryska folket har ett kollektivt ansvar för att Ryssland angripit Ukraina. Det kan man inte komma ifrån genom att fly landet och sedan tiga, eller sitta i TV-soffan och “njuta” av alla krigsframgångar.

Till sist: Hur är läget på fronten? I stort är det ett ställningskrig. Vladimir Putin fortsätter med sitt köttkvarns-principen, med nu runt 1000 dödade ryska soldater per dygn. Militära bedömare tror inte att Ryssland – trots sin kvantitet i trupp – kan bli tillräckligt stridsdugligt under de närmaste månaderna.

Det verkar dock som om den ryske diktatorn Putin givit order om att ta delar av Donbas inom kort. Så köttkvarnen kommer att mala, men Ukraina vill inte för egen del offra för många soldater. Det stämmer nog fortfarande att det går en död ukrainsk soldat på 6-7 ryska. Om inte skillnaden är ännu större.

Ukrainas Underrättelsetjänst påstår att Ryssland nu förbereder en mobilisering av mellan 300.000 till 500.000 man under våren. I tillägg till de som redan finns vid fronten, några hundratusen. Det kan dock ifrågasättas både utrustning och träning. Logistiken verkar inte fungera på den ryska sidan. Och skulle jag vilja tillägga: Stridsmoralen är låg på den ryska sidan och reaktionerna från soldatmödrarna lär snart göra sig hörda.

Ett problem på ömse sidor är ammunition. Här borde den ukrainska sidan kunna förbättra sig ordentligt, men det är våra Väst-länder som hela tiden tycks dra fötterna efter sig. Att ha effektiva vapen hjälper föga om kulorna saknas.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.