Rysslands invasionskrig mot Ukraina dag 422

En god vän skickade mig citat ur The Economist i morse där man varnade för att vara alltför optimistisk inför den offensiv som Ukraina förbereder. Min reflektion är att man givetvis inte ska förfalla till ogrundad optimism, men realistiska goda förhoppningar tror jag medverkar till framgång. Tänk själv: När man intalar sig att detta går inte, då blir det mycket svårare, och det skulle det inte förvåna mig om man då misslyckas.

Läget i Ukraina/Ryssland är, beskrivet med en del nedslag följande:

När ukrainsk trupp utbildas och tränas i utlandet, i USA, Storbritannien och flera andra länder så är omdömet från utbildarna ofta: De ukrainska soldaterna lär sig på några veckor det som normalt tar månader.

Nu har Vladimir Putin de senaste dagarna givit order om att väg-kontrollerna inom det ockuperade området i Donbas ska skärpas. Skälet är att Ryssland misstänker att partisaner och ukrainska “specialförband” förflyttar sig och förbereder attentat (vilket säkert är riktigt). Därtill kommer att man vill sätta stopp för alla ryska desertörer. Detta innebär i sin tur att logistiken på den ryska militära sidan fungerar sämre. Transporter kan försenas i dagar.

Det verkar som om den ukrainska offensiven har mjukstartat. Ukrainska trupper har återtagit ett stort antal kvarter i staden Bakhmut. Man har återtagit terräng runt Bakhmut och även ett stort antal kvarter. På några dagar, det som tagit ryska trupper ett par månader. I Donetsk har Ukraina också gjort en del andra framryckningar.

En annan positiv utveckling är att planeringen inför återuppbyggnaden av Ukraina har börjat. Kievs Handelshögskola häller i den övergripande ekonomiska bedömningen av vad som är förstört och vad som behöver göras. Förstörelsen enligt Handelshögskolan är i storleksordningen 150 billioner USD. Det motsvarar en knapp tredjedel av Sveriges BNP.

Hela 1.500 individuella kontrakt är redan tecknande som berör 300 områden, kommuner och städer. För att nämna en konkret insats så har Danmark lovat återställa och bygga nytt i Odessa. För egen del tror jag att enskilda avtal och engagemang i specificerade  projekt ökar motivationen och även snabbheten.

Enligt officiella ukrainska kanaler så verkar man inte tro på en ny stor rysk offensiv. Ryssland vill inte repetera en insats som är dömd att misslyckas. Vad man vill slå vakt om är Donetsk Oblast och Krim. Det innebär dock inte att Ryssland är slaget och att landet inte längre är en fara för Ukraina.

En anonym ekonom har i en analys hävdat att den ryska ekonomin förblöder i alla ändar, men officiellt tillstår man inte detta. Redan nu har kriget i år förbrukat 40 procent mer än vad som planerats. Nedskärningar kan inte göras utan i stället tar ryska staten på sig fler utgifter, bland annat till de som strider i Ukraina ska få större ersättning och högre pensioner.

Ryska staten har bluffat både IMF och Världsbanken vad gäller den ekonomiska utvecklingen, vilket jag tidigare påpekat. Ryssland har bara kommit med makrosiffror, som helt säkert är förfalskade. Det underliggande materialet har inte offentliggjorts.

Att Ryssland inte kan sköta sin militära verksamhet är redan helt uppenbart. Ett exempel från igår: Det ryska modernaste attackflyget – en Su34 – bombade den egna ryska staden Belgorod. Den ligger några mil ifrån gränsen, så det borde vara svårt att ta fel. Ursäkten till befolkningen: Det var “en onormal nedstigning av flygammunition”. Är det någon som tror det? En jättelik krater bildades av bomben (Jag har sett den) och två kvinnor skadades. 

En journalist från tyska Bild har gått igenom Putins framträdanden och kosntaterar att det finns minst två Putin. Originalet verkar ha träffat Kinas diktator Xi Jinping på toppmötet nyligen, medan den Putin som besökte studenter vid Moskvauniversitetet och var i Mariupol och Cherson var en annan Putin. Engelsk text och filmsnutt här. Artikel och foton hos Bild här.

Till sist: De 50 länder som idag deltog i Ramstein-konferensen i Bryssel – inklusive Sverige – har levererat 230 stridsvagnar ( Minst 100 till är på väg) och mer är 1500 pansar-skyttefordon (mer än jag sett tidigare). Detta ska jämföras med att Ryssland har cirka 500 stridsvagnar i Ukraina och lika många i övriga Ryssland. Tidigare hade alltid Ryssland alltid betydligt fler stridsvagnar än Ukraina. Nu snart tvärt om.

Jag säger som tidigare: Ryssland har inte en chans.

PS. Den ryska domstolen i Tula har nu dragit tillbaka anklagelserna mot den 12-åriga flickans pappa som skulle ha avtjänat 2 års fängelse för hennes teckning, som var en reaktion mot Ukrainakriget. Hade det ryska folket reagerat emot Putin och kriget på samma sätt som mot pappans ansvar för sin dotters teckning, så skulle kriget slutat för långe sedan. Det ryska folket är skyldigt, har ett med-ansvar för kriget. (Något som många ryssar i omvärlden hävdat)

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Rysslands invasionskrig mot Ukraina dag 422

  1. Hej Håkan,

    Tack för intressant info som vanligt. Även om Ukraina får ett militärt övertag, så tror jag att Ryssarna biter sig fast med alla medel. Dvs Ukraina vinner tillbaka land, men väldigt sakta, kanske under flera år.
    Jag hoppas att ett utdraget krig gör att Ryska folket till slut reagerar och eliminerar Putin på något sätt.
    Hälsar Klas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.