Rysslands krig mot Ukraina dag 439

Det är helt klart att Ryssland och Vladimir Putin är nervösa, ja skakade, av hur kriget mot Ukraina går. Och över tillståndet i Ryssland. Några nedslag:

  • Ukraina har satt upp åtta eller nio anfallsbrigader med 5.000 man i varje tillsammans med 230 stridsvagnar och 1,550 bepansrade stridsfordon. Med  fräscha soldater.
  • Det pågår en för-bekämpning i ockuperade områden och närbelägna ryska förråd. Delar av olje- och bensin-depåerna kan Ukraina slagit ut. Det är brist på drivmedel.
  • Människor vill av olika skäl fly de ockuperade områdena, särskilt ukrainska medlöpare och ryska administratörer. Dessa hamstrar bensin, som tar slut. Stora bilköer bildas.
  • Risken år stor för att Krimbron blir sprängd igen.
  • Ommöbleringen i den ryska stridsledningen har vållat stora problem tillsammans med Wagnergruppens utfall mot försvarsministeriet för uteblivna vapen och ammunition.
  • Den ryska ekonomin är betydligt värre ute än vad Ryssland erkänner.
  • Två miljoner arbetsföra ryssar har lämnat arbetsmarknaden. En miljon lär har flytt och hundra tusentals deltar i kriget, varav 200.000 är döda eller lemlästade.
  • Bilproduktionen har gått ned med 90 procent.
  • Bara inom IT har 100 000 personer lämnat landet, eller 10% av branschen.

De nervösa ryssarna: Natten till idag skickade man hela 35 drönare mot mål i Kiev. Alla sköts ned. Men när dessa vrak seglar ned från himlen kan de göra skada både på byggnader och människor. Men inte en enda drönare nådde “målet”, men inklusive en motsvarande attack i Odessa (sju drönare) så dog två personer och ett 10-tal skadades. Det var givetvis inte alls vad Ryssland hade förväntat sig.

Rysslands ordförande för Anti-Korruptions-arbetet Maria Pevchikn och hennes närmaste man Georgy Alburov har nu klassats som “utländska agenter”. Skälet är att de spridit uppgifter som givit en negativ bild av den ryska statsledningen. Troligen har hon vågat lyfta fram en del av den gigantiska korruption som präglar dagens Ryssland. Hon har försökt göra sitt jobb.

Putinregimen är en lögnfabrik. Det skrev DN:s chefredaktör Peter Wolodarski igår:

Det är inte vad Ryssland säger som har betydelse – Kreml ljuger konstant. Det är vad man gör som spelar roll. De ryska krigsförbrytelserna pågår framför våra ögon. De är inga AI-konstruktioner. De är verkliga. Det är dessa massmord, riktade mot civila, som måste stoppas.

Utmärkt!

När den ukrainska offensiven kommer? När för-bekämpningen är tillräcklig. Och när marken torkat, vilket är fallet nu. Det skulle inte förvåna mig om de ukrainska insatserna får stora delar av de ryska förbanden – i vart fall soldaterna – att retirera, fly. En kedjereaktion kanske. Vi får se.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.