Rysslands påverkan på svenska medier – och utvecklingen i kriget

Starka varningar har kommit om att Rysslands påverkans-operationer blir allt intensivare. De har ett par olika syften. I botten ska Västs stöd för Ukraina försvagas. Medlet är att framställa president Zelensky som hysterisk och svag. Men också att det fanns en konflikt mellan den tidigare ÖB-n Zahluzhny och presidenten. Washington Post skrev i fredags om detta baserade på Kreml-dokument man kommit över. är skribenten. (Troligen bakom betalvägg)

Den långa artikeln är synnerligen initierad och trovärdig. Absolut värd att läsa. Borde alla redaktionschefer på svenska medier göra. De tar alldeles för stort intryck av den ryska desinformationen. Det räcker inte att sätta ett frågetecken efter en felaktighet för att den ska kunna publiceras.

Ett tråkigt exempel på detta var Gunilla von Halls artikel igår i Svenska Dagbladet.“Snart kan Ukraina ha brödsmulor till vapen” Den är så starkt påverkad av Putins berättelser att man häpnar. Några exempel i högen redovisas här.

Graduate Institute i Geneve. Dess första reaktion på det ryska invasionskriget kom tisdagen den 1 mars 2022 när kriget pågått nästan en vecka var:

“We know that many of you are mobilised for peace and we are at your disposal to relay and amplify solidarity initiatives.” Sedan fortsätter man med att säga “Conflict in Ukraine has escalated to a major armed conflict leaving thousands dead and uprooting hundreds of thousands of people in the first week of fighting.”

Låt mig summera vad detta innebär. Graduate Institute säger:

  • Vi är ett fredsinstitut
  • Det är en konflikt i Ukraina som eskalerat till att bli en beväpnad konflikt. Obs, en konflikt inne i Ukraina.

Ryssland nämns inte alls i institutets beskrivning, men väl att man tycker synd om det ryska folket. Givetvis skriver man inte heller att Ryssland har angripit Ukraina. Det är denna form av reaktioner som Vladimir Putin vill ha och uppskattar. Svenska Dagbladet kunde lika väl vänt sig till Svenska Freds eller Kvinnor för Fred i Sverige. Om man nu vill ha Kremls berättelse.

Det är detta institut som Gunilla von Hall har som källa för sin artikel.

Ukrainas motoffensiv har misslyckats och konflikten har fastnat i skyttegravarna påstår SvD. Ukraina har i stället varit smart nog att inte offra alltför många egna soldater. Dödligheten lär ligga på en död ukrainsk soldat på sju ryska soldater. Otroligt 1 – 7. (Källa: nye ÖB Syrskyi) Det är väl en framgång, eller? Fronten har nu Ukraina flyttat in i Ryssland. Där sker flera gånger i veckan, troligen oftare, att infrastrukturenheter och strategiska objekt slås ut. Fem oljedepåer har Ukraina “bombat” med drönare inne i Ryssland i år.

Så lyfter von Hall uppgiften att Ukraina kan tvingas till förhandlingsbordet. Detta skulle kunna skapa fred, påstår institutet. De flesta bedömare anser att Ryssland under en vapenvila skulle ladda upp för en ny framtida offensiv. De två Minskavtalen – som skulle förhindra invasionen – har Ryssland brutit mot. Ingen seriös bedömare litar på Ryssland eller Putin.

Det finns en uppgift i von Halls artikel om att en folkomröstning på Krim skulle ge Ryssland en majoritet. När det skedde 1992 fick Ukraina 72 procent. Ryssarnas behandling av befolkningen på Krim är så vedervärdig att sannolikt skulle Ukraina få ett ännu större stöd nu. Många av den ryskspråkiga befolkningen har t o m lämnat ryskan mot ukrainska. De vill inte använda vad de kallar “ett mördarspråk”.

Sedan finns det många fler tokigheter i von Halls artikel, men det finns inte utrymme i denna blogg att ta upp det. Generellt uppvärderar von Hall Ryssland och dess möjligheter och spelar ned Ukrainas förmåga. Så är det knappast vill jag påstå. Givetvis kan det bli problem om inte Väst får fram vapen och pengar tillräckligt snabbt, men de kanske följer Danmarks exempel och skänker all ammunition till Ukraina.

Några exempel från den senaste helgen och idag. De senaste dagarna har Ukraina skjutit ned sju av Rysslands mest avancerade stridsflyg, Su-34 och Su -35.

Ett stort industrikomplex på 3.500 kvadratmeter i staden Izhevsk i den ryska republiken Udmurt sprängdes och sattes i brand i lördags. Staden ligger ett par hundra mil öster om Moskva, så det måste vara en räd av en specialtrupp eller en lokal rysk enhet. Det var ett stort varuhus som gjorts om till vapenfabrik och nu bl a  producerade en stor mängd drönare (Bland annat Granat-4), som drabbades. Ryssland kom med en tillgjord förklaring om att något gått snett i produktionen. Putin besökte nyligen denna anläggning.

Ansvarig för att flytta fronten in i Ryssland är underrättelsechefen Budanov, och min tro är att han arbetat med detta de gångna två åren och nu verkligen fått till det. Enligt uppgift ska Ukraina producera hundratalet långdistans-drönare varje månad. Nu står många oljedepåer och raffinaderier på “bomblistan”. Vidare vapentillverkare, ställverk och vattendepåer/ledningar.

Hur länge kommer ryssarna kunna leva med detta? Den frågan har jag ställt tidigare och svaret är: Det vet ingen. Men det betyder, som jag tolkar det, att tiden inte ligger på Putins sida, utan på Zelenskys, om inte Ryssland får till en vapenvila och kan ladda upp stort, samtidigt som Ukraina inte kan göra någonting.

Var Avdiivka en pyrrhusseger för Ryssland? Materielförluster i striden om Avdiivka Armed Forces of the Russian Federation: 666 enheter utrustning Armed Forces: 57 enheter utrustning Dessa är bara bekräftade förluster☝
Bilder/statistik https://nitter.mint.lgbt/AndySch64494719/status/1758873690182234519#m

The battle for Avdiivka in numbers: the Ukrainian military released the statistics of russian losses. Manpower – 47 186 man 364 stridsvagnar (224) 748 pansarskytte- och motorskyttefordon (359) 5 stridsflygplan (0) 248 artillerisystem (30)

bostadspriserna i Ryssland fallit 56% på en månad. Mest har priserna fallit i Moskva, där de dykt 66%. Det finns inte köpare med pengar helt enkelt.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Rysslands påverkan på svenska medier – och utvecklingen i kriget

  1. Utmärkt genomlysning/sågning av den gravt propagandistiska artikeln. SvD borde faktiskt skämmas för att de publicerat den. Usch!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.