Rysslands svårigheter i Ukraina fortsätter – ger sig inte förrän de är slagna

Trots att Ryssland nu sätter in stora mängder nya soldater, tvångsrekryterade – inkallade – omotiverade – dåligt utrustade – så går det inte bättre för inkräktarna. De nya ryska soldaterna ersätter redan dödade och sårade, som totalt kan uppskattas till minst 150.000. Normal tumregel är en allvarligt sårade och en mindre sårad per dödad soldat. Antalet dödade ryska soldater, enligt Ukrainas ÖB, är drygt 67.000.

Ukraina å sin sida har en dödlighet bland sina soldater som är en femtedel av de ryska förlusterna. Det skulle betyda dryga 13.000 döda soldater. Som jag tidigare angivit är Ukraina mycket försiktigare med att utsätta sina soldater för risk, vilket betyder: Långsammare offensiver och mer förberedande arbete i form av sabotage bakom fronten. Detta fortgår hela tiden. Med stor framgång.

Sista dygnet har Ukraina fritagit 4 bosättningar i Donbas . Därtill hela 90 byar i Kherson Oblast, som Ukraina kommer att erövra i sin helhet. Ryssland tömmer regionen på ryska familjer och tillgångar man inte vill förlora, som vapen och ammunition. Detta är ett tecken på att Ryssland tror på en ukrainsk motoffensiv som man förlorar i Kherson. Trots detta sätter man nu upp defensiva försvarsanläggningar. För att använda sin kanonmat, kan man tro. Ryssarna planerar också att stänga av internet i Kherson, för att inte Ukraina ska kunna ha kontakt med befolkningen och få information och ge underlag för aktioner.

Iran deltar på Rysslands sida med drönare. Utbildar och medverkar också i striderna. Ukrainsk media redovisade i förra veckan att 10 av den iranska instruktörerna dödats av ukrainska specialtrupper och partisaner. Det visar att ryssarna och deras medhjälpare inte går säkra någon stans.

Ryssland förstör otaliga civila mål, men väldigt få militära. Försöker få ukrainarna att bli skrämda och kräva fred, kapitulation, men det fungerar inte. Totalt har ryssarna med sina bombningar förstört 135.800 civila byggnader till ett värde av uppskattningsvis 127 miljarder  dollar. Detta enligt Kievs School of Economics, Handelshögskolan i Ukraina. Enligt en färsk opinionsundersökning anser 86 procent av ukrainarna att landet ska fortsätta motståndet mot Ryssland, även om landet forsätter med sina omfattande bombningar av civila mål. Endast 10 procent vill ha vapenvila för att stoppa bombattackerna.

Den ryske försvarsministern Sergei Shoigu försökte stoppa västvärldens militära bistånd till Ukraina genom hotfulla telefonsamtal med flera försvarsministrar i söndags. Shoigu ringde till sina motsvarigheter i Frankrike, Turkiet, Storbritannien, och USA där han hävdade att Ukraina förbereder en attack med hjälp av en smutsig bomb (en konventionell sprängämne spetsad med radioaktivt material som inte är ett kärnvapen) för att anklaga Ryssland för att använda massförstörelsevapen. En sk “false flag attack” – Ryssland skulle utföra den men anklaga Ukraina. (Det sa givetvis inte Shoigu)

Se nedan vilka förluster Ryssland gör. Bara i söndags stupade 400 ryska soldater, samtidigt som man förlorade 5 stridsvagnar, 18 bepansrade fordon, 14 artillerisystem, 20 drönare, 21 missiler och 18 lastbilar samt därtill 2 helikoptrar. Motsvarande ukrainska militära förluster är små, däremot är de civila förlusterna, särskilt materiellt, stora, se ovan.

Det senast dygnet har de ryska luftangreppen varit betydligt färre än tidigare. Ett skäl är att lagren av missiler och drönare minskar. Dessutom är träffsäkerheten sämre hos de resterande missilerna. När man igår skulle beskjuta ukrainska säkehetstjänstens huvudkontor i Kiev missade man med 800 meter.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Rysslands svårigheter i Ukraina fortsätter – ger sig inte förrän de är slagna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.