Så är det dag 587 av den ryska specialoperationen som skulle ta tre dygn

Ukraina fortsätter med framgångar öster om Andriivka, som ligger vid Bakhmut. Där har man säkrat delar av den naturliga försvarslinjen som är järnvägsbanken. I söder har man intagit mer av Novoprokopivka söder om Robotyne. Det går inte fort, men ganska säkert, och man vill undvika stora förluster. I området har man också återtagit ett mycket sofistikerat skyttegravs-system med underjordiska tunlar, som ryssarna återtog tillfälligt för en tid sedan.

En viktig del i Ukrainas strategi är att oskadliggöra så många militära installationer bakom fronten som möjligt. Detta lyckas man väl med. Senaste dygnet tog Ryssland extrema förluster av artilleri genom att hela 40 artillerisystem slogs ut. Vidare oskadliggjordes femton ryska stridsvagnar och åtta pansarskytte-fordon samt 23 transportfordon och fem särskilda system. Antalet döda ryssar uppskattades till 360. Det kan tilläggas att i söndags fick Ryssland ta rekordförluster på artillerisidan med 48 utslagna artilleripjäser.

Hur många vapendepåer och ledningscentraler på den ryska sidan som Ukraina slagit ut den senaste tiden finns inga uppgifter om.

Nyss kom uppgiften att Vladimir Putin tyvärr måste inställa sin resa till Armenien. Landet har nämligen ratificerat den internationella brottmålsdomstolen i Haag, som gör att man måste gripa Putin om han kommer till landet. Talespersonen Peskov beklagade idag detta. Snopet , va… Ett skäl kan vara att Armenien nu vill närma sig EU.

En del ytterligare problem kan noteras för Ryssland.

Sanktionerna mot Ryssland har senaste dygnet gjort att tre av det ryska flygbolaget Aeroflots flygplan fick inställa sina flighter. En airbus kunde inte starta från Bankok i Thailand, Två två andra flyg från Moskva kunde inte starta, den ena fick motorbrand. För att få reservdelar till sina flygplan har en tredjedel av planen blivit reservdels-förråd. Totalt lär Ryssland ha 7-800 flygplan av utländska modell, särskilt Airbus. Ryssland har nu dessutom börjat runda reglerna som säger att man ska anmäla fel på flygplanen till de som tillverkat dem.

i går attackerade ukrainska drönare flygplatsen i Sochi, där Vladimir Putin har sitt stora sommarpalats. En helikopter träffades och oskadliggjordes. Det kunde varit presidentens.

Ukraina skickade fyra drönare igår till Smolensk, varav tre träffade sina mål, enligt GUR, Ukrainas underrättelsetjänst. Ryssarna sade sig ha skjutit ned fem. Ajajaj, säger omvärlden och noterar ännu en lögn. En missilfabrik träffades och skadades, hur allvarligt vet vi inte. Det skedde klockan 8.30 i går morse, lokal tid.

Ryssland har nu bara tre örlogsfartyg i Svarta Havet, resten av flottan har man “gömt” på annat håll, utan räckhåll för de ukrainska obemannade patrullbåtarna, som slagit ut flera marinfartyg tidigare. Ett annat skäl är att underhållet är dåligt på marinfartygen, då hela 80 procent av de medel som skulle använts till reparationer blivit förskingrade, med hjälp av de härliga oligarkerna och andra korrupta ryssar.

Kyiv Independent har publicerat ett reportage om de ryska kidnappningarna av ukrainska barn som en del av folkmordet och att antalet identifierade kidnappade barn har nu nästan nått 20 000. Att föra bort barn klassas som folkmord, trots att de inte dödas. De  ska i stället hjärntvättas och göras till ryssar. De adopteras ofta illegalt till ryska familjer för att utplåna Ukraina som nation och folk.

Tro inte på allt som skrivs om att stödet för Ukraina sviker. Det är rysk propaganda, som ofta media tar fasta på. Visst finns det motståndare som uppstickar-partiet i Slovakien och en del republikaner i USA, men i stort håller sammanhållningen i Väst. EU:s utrikesministrar hade möte första gången utför EU, igår i Kiev. Nu sätter EU upp en fond för Ukraina på hela 50 miljarder euro. USA:s bistånd, som beslutas, räcker i några månader till. Och nya pengar lär vara på väg.

Glöm inte att läsa analysen av Putin och hur kriget slutar, som fanns i bloggen i går.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.