Saab ger en nedslående bild av svensk forskning

I går lät Saabs teknologichef Pontus De Laval täckelset falla när han gav följande bild på Svenskt Näringslivs seminarium om den svenska högskolesektorns läge idag, ur ett Saab perspektiv:

  • Saab är ett av Sveriges största forskande och utvecklande företagen i Sverige med en årlig budget på hela 7,5 miljarder årligen
  • Försvarsforskningen, finansierad av staten, har minskat på några år från 2 miljarder till 600 miljoner
  • Det är fördelaktigare för Saab att förlägga sin forskningssamarbete utomlands än i Sverige, då kostnader blir är lägre (det offentliga engagemanget större där)
  • Två länder som Saab nu vänder sig till nu är Finland och Singapore
  • Det svenska försvaret har abdikerat på forskningsområdet (det grundläggande markförsvaret kräver alla resurser)
  • De svenska studenterna på högskolenivå har oftast sämre baskunskaper än studenter i andra länder (grundläggande matte t ex)
  • Dagens akademikers kunskaper är obsoleta efter 5 år (gäller teknik) Vilket gör behovet av fortbildning – livslångt lärande – helt avgörande för att bibehålla kompetensen

När man hör detta från ett av de svenska spetsföretagen, så blir man mörkrädd.

På seminariet frågade jag därför om Saab skulle komma in med en remiss-skrivelse som beskrev denna hemska verklighet som bolaget idag upplever i Sverige. Svaret var: Det har vi gjort flera gånger tidigare (utan resultat). Men Pontus DeLaval lovade att Saab skulle stå på sig.

Utredningen om den svenska högskolesektorns framtid, STRUT, som den kallar sig. Eller formellt “Styr och resursutredningen”, SOU 2019:6 var seminariets utgångspunkt. En skuggutredning, med titeln “En akademi för kunskapsekonomin” presenterades. Den ska jag nämna mer om i kommande bloggar. Svenskt Näringsliv har gjort den.

Den statliga utredningen, som skuggutredningen behandlar håller inte måttet, vill jag påpeka. Men omvärldens reaktioner på på utredningen ät alldeles för servil. Det var likadant när IVA diskuterade den för en tid sedan. Man vill inte säga det jag skrivit här, att utredningen STRUT får underkänt, trots att man tycker så. Det är Politiskt Korrekt att inte säga vad man egentligen tycker, för de politiska beslutsfattarna kan ju bli ledsna, och då kanske de kritiska rösterna inte blir accepterade i fortsättningen. Typiskt svenskt. Men bloggen kommer behandla STRUTEN framöver, lita på det..

Fotnott: Pontus de Laval, idag både Chief Technology Officer tillförordnad Chief Strategy Officer, och har en plats i koncernledningen som adjungerad medlem.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Saab ger en nedslående bild av svensk forskning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.