Tidigare har samhällsutmaningarna helt legat på den offentliga sektorn att lösa, under senare tid – särskilt i USA – kompletterat med privat filantropi. Men nu går utvecklingen åt ett nytt håll. Ett mellanting mellan filantropens givande och företagarens girighet. Det kallas för samhällsentreprenörer. De har sociala och samhälliga utmaningar i fokus, men vill samtidigt ha en finansiell avkastning – minst kapitalet tillbaka i sinom tid. En utmärkt sammanfattning om detta finner Du i “Palmbergs Pamfletter“, på Entreprenörskapsforums hemsida.
Mötesplats Social Innovation är en intressant webb-plats för Dig som vill botanisera vidare. På Entreprenörskapsforums hemsida kan man också hitta informationer om dess Filantropiskt Forum. En upplysande artikel i SvD för några år sedan “Sverige behöver fler filantroper” ger ett perspektiv på frågan.
Nu har den samhällsentreprenörens verksamhet och betydelse fått ett god genomlysning av OECD. “Social Impact Investment” heter studien som kom ut nyligen, skriven av Karen Wilson (projektledare också) och Filipe Silva. Den är väl värd att läsa och i vart fall ta del av. Den bygger en kunskapsbas för det sociala entreprenörskapet.
OECD-projektledaren Karen Wilson, som har sin bas hos Bruegel i Bryssel, en av Europas främsta tankesmedjor, kommer till Sverige. Till Entreprenörskapsforums “Swedish Philanthropy Summit” som hålls den 27 april. Dit kommer också Zoltan Acs, en framträdande ekonom från George Mason Universitetet. Redan nu kan man anmäla sitt deltagande, om man är intresserad.
När jag är inne på Entreprenörskapsforums aktiviteter måste jag nämna “Swedish Entrepreneurship Summit” som hålls i Örebro den 18-19 mars, med bland andra två statsråd och många intressanta personer i övrigt på programmet. Där finns ett avsnitt just om sociala innovationer där vår strategi- och framtidsministerKristina Persson medverkar.