Undrar hur många som läste den nye SÄPO-chefen Klas Fribergs artikel i DN igår. För min del så blev jag chockad. “Säkerhetspolisen i akut behovs av ny lagstiftning” Där säger SÄPO-chefen:
“Varje dag och i hundratals ärenden märks de negativa effekterna av dagens bristande regleringar.”
Detta beror på att lagstiftningen släpar efter, enligt Friberg, trots att två färdiga utredningar sedan förra hösten, ett år tillbaka, kommit med förslag som borde varit genomförda. Situationen är så allvarlig att säkerhetspolisen inte längre har den förmåga som man tidigare hade.
Sverige får ett konkret terrorhot i genomsnitt var annan dag. De utredningsförslag som ligger på bordet gäller:
- Uppgifter från signalspaning, som man inte får ta del av
- Straffansvar för deltagande i terrororganisationer
- Reglering av teleoperatörernas datalagring
- Möjlighet att använda hemlig dataavläsning
“Sveriges behov av en modern och rättssäker reglering på dessa områden är akut och mycket påtaglig”, skriver SÄPO-chefen vidare. Det är också ett problem med en dom som EU-domstolen fällde 2016, och som tydligen den svenska regeringen inte har hanterat på rätt sätt. Det framgår inte av artikeln om det är brister i den svenska lagstiftningen som borde åtgärdas, men troligen är det så.
Svenska SÄPO har svårt att ha kontakt med sina utländska motsvarigheter, för vi kan inte bistå med att hitta svenska kopplingar till internationell terrorism och annan brottslighet. Skälet är bristande svensk lagstiftning. Detta innebär också att spioner får lättare att verka i vårt land Vi blir en säker hemvist. Detta för att politikerna, regeringen och riksdagen, inte tagit fatt i de lagstiftningsfrågor som behöver åtgärdas.
En av utredningarna kom i oktober 2017, SOU 2017:75, “Datalagring – brottsbekämpning och integritet” Den var visserligen inte tillräcklig, för den undantog kommunikations-lagring i fasta nätet, och den lagringstid som förslogs var för kort. Men, den var bättre än inget.
En annan utredning, SOU:2017:89 , Hemlig dataavläsning – ett viktigt verktyg i kampen mot allvarlig brottslighet Den är på hela 695 sidor, och hade förslag till hur säkerhetspolisen skulle kunna ta del av kriminell kommunikation före krypteringen. Men den har ännu inte heller lett lagstiftning. Och Friberg säger: Läget är akut”
Avslutningsvis säger SÄPO-chefen att man inte efterlyser nya befogenheter, men väl möjligheter att utföra sitt uppdrag. .
Jag är ledsen att komma med sådana här negativa nyheter dagen före en skön helg, men frågan är av så utomordentligt viktig karaktär att jag inte kan låta bli. Och frågan om hur långbänken ska avskaffas borde vara en fråga i regeringsförhandlingarna. För det hjälper inte med en regering, om den drar benen efter sig. Faktum är att om terrorlagstiftningen släpar efter, som är så i fokus, då förstår man lätt att det är lika dåligt på andra områden. Eller kanske ännu sämre. I Långbänkens hemland.
Angående kärnkraft, se: http://www.dipole.se