Scale Up Europe – ett viktigt initiativ

Nu ska det bli fart på Europas företag. Åtminstone om manifestet “Scale Up Europe” får gehör för sina idéer. Bakom initiativet står en av Bryssels mest inflytelserika Think Tank, “Lisbon Council” tillsammans med Storbritanniens Nesta och European Digital Forum, som är ett initiativ tillsammans med EU-kommissionen för start up-insatser.

Manifestet på 60 sidor är ett ambitiöst program för att förbättra för företag som att starta och växa. Här är områdena som manifestet tar upp::

1. Complete the single market

2. Mobilise capital

3. Activate talent

4. Power innovation

5. Broaden education

6. Monitor, measure and evaluate

Totalt här har man inom dessa sex områden 49 konkreta rekommendationer.

Det är inte bara önsketänkande rakt ut i luften. För de som approcheras, och som vill engagera sig är

  • EU-kommissionen
  • EU-rådet (Stats- och regeringscheferna)
  • EU-Parlamentet
  • Europeiska Investeringsbanken
  • Och Nationella regeringar

Det är den i andra sammanhang kritiserade EU-kommissionären Oettinger, som har ett stort ansvar för att processen nu går framåt. För EU-kommissionen måste vara drivande. Det krävs action för att det ska bli verklighet.

Du som vill stödja detta initiativ kan nyttja den här länken.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.