SCB: svensk forskning minskar i företagssektorn

För 10 dagar sedan kom SCB med statistiken som visar att svenska företags forskning och utveckling, FoU, 2011 minskar med drygt 0,2 procent av BNP jämfört med året 2007. En viss nedgång under fyra år. I absoluta tal var näringslivets FoU år 2011 81 miljarder. Fyra år tidigare, 2007, var FoU-satsningen i företagen 84 miljarder.

Igår kom så uppgiften om universitetens och högskolornas FoU-verksamhet.Nästan 29,7 miljarder satsades då, mest kom från staten direkt eller via forskningsråd. Året innan, 2010, var motsvarande satsning 27,4 miljarder. Det betyder en ökning med drygt 2 miljarder, eller med 8 procent.

Totalt kan man notera att total FoU som andel av BNP gått ned, enligt OECD är var den 3,4 procent av BNP år 2011, vilket betyder en mindre minskning. För 10 år sedan var den över 4 procent. Vad som hänt under innevarande år kan man ana då AstraZeneca, Ericsson och Volvo samt Saab lagt ned eller minskat, vilket betyder en fortsatt nedgång.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.