Schweiz slår Sverige

Sverige noteras som EU:s mest innovativa land, men parrallellt med den EU-studien, som jag bloggade om i förra veckan, har en regional studie gjorts. Där ingår också länder som Schweiz och Norge, som inte är EU-medlemmar. Schweitz kommer där i topp, före Sverige. De här länken ger många källor av intresse.

När Schweiz är på tapeten kan det vara intresse att utforska  det som sker i alpstaten. Här är en länk till forskningen. Schweiz har en mycket konkurrenskraftig och framstående forskning. Andelen FoU i förhållande till BNP ligger på 3 procent. Näringslivet står, liksom i Sverige, för den största delen av forskningen. Grundforskningen är nyfikenhetsstryrd, säger man. Det finns mer att säga på området, men jag får återkomma senare.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.