Silicon Valley fortsätter att dominera

Är vi egentligen medvetna om hur stark utvecklingen är i Silicon Valley? Tar vi utvecklingen där för given, utan att förstå vikten av den? En viktig bild över både utvecklingen och läget ger företagen som kallas for “unicorn“. Det är företag med ett marknadsvärde på minst 1 miljard USD. För tre år sedan, 2012, fanns det i Silicon Valley ett dussin så stora företag, Idag är antalet miljarddollar företag nästan 100.

Hur har detta kunnat ske? Givetvis finns i botten en teknikutveckling som har varit alldeles otrolig, och som funnit av marknader. Det är således inte bara idéföretag utan verkliga storsäljande kommersiella produkter, både hårda och mjuka. Förutsättningen för detta är, och har varit, att det finns mycket riskkapital och en marknad för de privata satsningarna som sker. En bra beskrivning finns här. Vill Du se dynamiken är Silicon Valley 150 mycket intressant. Läget i regionen sägs vara moget, men ända sker 500 “Fresh Deals” i veckan!!

Hittills i år, dvs under fem månader har hela 20 miljarder USD investerats i form av “private IPO” i Silicon Valley. Det totala riskkapitalet som har uppbringats genom vanliga börsintroduktioner för de nya företagen är bara 600 miljoner USD under samma tid. Så det privata IPO-kapitalet står för 35 gånger så mycket kapital som det vanliga börskapitalet. Financial Times hade nyligen en stor och givande artikel, med många länkar.

Viktigt i Silicon Valley är också att det finns en stor och aktiv andrahandsmarknad. Där kan anställda i de expanderande bolagen “Casha in” sina tidigt tecknade eller erhållna aktier. Varför fler och fler av de nya stora bolagen förblir privata, och inte börsnoterar sig, finns förklarat här. Men för många blir det ändå så småningom börsen…

Sedan kommer frågan: Vad gör Sverige och svenska företag i Silicon Valley? En riktigt bra insikt förmedlade Expressen i ett stort reportage i slutet på mars i år. Nordic Innovation House, där Vinnovas Anne Lidgard huserar, är den svenska medelpunkten. Sverige borde dock vara väsentligt aktivare i Silicon Valley än vi är nu, och det är jag inte ensam om att tycka.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Silicon Valley fortsätter att dominera

  1. Håller med, svenska företag skulle kunna vara mer aktiva på den amerikanska marknaden. En stor marknad med mycket kompetens och mycket kapital. Kan nämna att det kommer att hållas tre seminarier i Stockholm 23, 24 och 25 juni kring detta tema. Genomförs vid Styrelseakademien, Handelskammaren och Swecare. Fokus kommer att ligga på vikten av att nå kund från första början, jobba i partnerskap och utvärdera JV som lämplig samarbets- och finansieringsmodell. GoToMarketUSA och en amerikansk investerare från Kalifornien kommer att delta.

  2. En god väns bekant har lämnat följande kommentar:
    “Mycket intressant. Såg dock att det var en del gammal information i bloggen. Det är numera Yvonne Ericsson som har hand om Nordic House (vi är med där) och inte Anne. Yvonne har gjort ett fantastiskt jobb.”
    Tack för den lilla korrigeringen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.