Efter att ha vara en deprimerad dysterkvist i min blogg igår “Varför är vi så undfallande i Sverige, eller rent av mesiga?” så har jag nu nöjet att komma med föredömet Singapore. Landet visar hur digitaliseringen kan tas på allvar och utvecklas. Enligt kvalitativa bedömningar har landet gått från en 20e plats, till en 10e i världen på ett decennium. Sverige har gått den motsatta vägen från en topp-position till sämre än 10e platsen. (Det räcker inte med att mäta kvantitativa data som antal mobiler eller internetanvändare, utan innehåller måste med också)
En delegation svenskar har just varit i Singapore och hämtat hem landets erfarenheter. Det är generaldirektörerna för Vinnova Darja Isaksson, för GIGG Anna Eriksson samt SKL:s VD Vesna Jovic tillsammans med en handfull medarbetare som varit på resa. Tillsammans presenterade de igår en Reserapport, som det finns all anledning att ta del av. Populärversionen av rapporten, på ett par sidor, kallar man “Singapore i täten för digitalisering”.
Singapore är en ö med hälften så stor befolkning som Sverige på en yta motsvarande halva Öland. Likheten med Sverige är exportberoendet och innovationsbehovet. Man har i likhet med vårt land också problemet med en åldrande befolkning. Singapore har tagit ett samlat grepp på digitaliseringen. Sverige är fragmenterat, det är minst fem departement som har digitaliserings-ansvar, ett mindre än i förra regeringen. Stuprörspolitik kallas detta. ,
Ansvarig myndighet i Singapore är Government Technology Agency, som lyder direkt under Premiärministern. Denna myndighet samordnar all digitalisering i Singapore där det offentliga är inblandad. Utgångspunkten för all digitalisering i Singapore är medborgarna och dess behov.
Ett konkret exempel är tjänsten Moments of Life, som nyligen lanserades, och som ger användbara tjänster och information som medborgarna behöver under olika skeden i livet. Den som vill kolla mer på Singapore kan go in på myndigheten, som förkortad kallas GOVTECH
Sedan har man också i Singapore satt tänderna i det livslånga lärandet. Den web-sidan heter SkillsFuture. Detta är en plattform där medborgarna ges möjligheter att utvecklas genom hela livet. Varje individ får ett konto för sitt livslånga lärande. Där erbjuds kurser och där kan man samla sina betyg och intyg.
På SkillsFuture-plattformen finns utbildningar tillgängliga från universitet och privata företag, men också kurser som Plattformen själv tagit fram.
För tre år sedan antog Singapore en 5-årsplan kallad “Research, Innovation and Enterprise 2020 Plan” Den ger många perspektiv på den strategiska utvecklingen i Singapore. En bild av hur världen såg ut på innovations-området för två år sedan visar den här bloggen.