Ska EU bli ett byråkratiskt monster som stoppar Europas utveckling?

Det är verkligen trist att EU tydligen nu håller på att utvecklas till ett byråkratiskt monster. Den som sätter fingret på detta idag är Svenska Dagbladet i en ledare Taxonomins motbjudande inre”. Vad man kan konstatera är att EU nu genomfört eller tänker genomföra åtgärder som skadar både Europa och Sverige. Som:

 • Lagstiftning om minimilöner, som inte är EU:s uppdrag (Regeringens fel delvis)
 • GDPR:s dataskydds-lagstiftning som krånglar till allt.
 • EU har inte lyckats få fram ett enda plattformsföretag. Alla de 10 stora tech-bolagen är antingen amerikanske eller kinesiska.
 • EU:s inre marknad, som ska underlätta handel och transporter, har fortfarande mycket i övrigt att önska. Varför inte lösa detta i stället för att öka byråkratin?
 • Ett ifrågasättande av det svenska skogsbruket, som fungerat väl i 100-tals år
 • Också ett ifrågasättande av svensk vattenkraft, som självklart är hållbart, även om EU-byråkraterna vill lägga sig i här också
 • Kärnkraften som också ifrågasatts som hållbart, och där vi fått förlika oss på Frankrike och 10 andra länder. Vår regering har givit walk over tidigare, men har nu ändrat sig.
 • Och så idiotin själv: Jordgubbsdirektivet. Det finns för bananer och gurkor och alla möjliga ting. Fixa den inre marknaden i stället, säger jag
 • Försök att styra EU:s företag med politiska direktiv. Ska återkomma till detta.

Svenska Dagbladet ledare idag, skriven av Mattias Svensson, avslutas så här. Läs och begrunda:

Allt detta talar för att försöket att detaljreglera fram en dynamisk utveckling på miljö- och klimatområdet är en förfelad ansats. Taxonomin är tvärtom ett växande monster av kriterier baserade på godtycke och politisk påverkan, som lastar en allt tyngre byråkratisk börda på unionens företag.

Det krävs onekligen en revolution mot alla onödig byråkrati. Vem startar Byråkrati-upproret?

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Ska EU bli ett byråkratiskt monster som stoppar Europas utveckling?

 1. Många konstiga saker som EU lägger sig. Vi kan väl behålla jordgubbsdirektivet som ett avskräckande exempel på klåfingrighet.
  Ove

 2. EU har givit nationella politiker en ny spelplan och en fortsatt karriär. Utan störande invändningar hemifrån. Det måste utvärderas, kontrolleras, begränsas och ofta även stoppas. För detta tycks EU-valen inte räcka till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.