Ska EU lyckas denna gång?

Under de gångna två decennierna har EU vid flera tillfällen sagt att man kraftfullt ska agera för att Europa ska kunna hävda sig gentemot USA och Kina. Som alla vet har EU misslyckats.

År 2017 antog EU-kommissionen en förnyad industristrategi  för EU i syfte

 “att behålla och stärka Europas industriella ledarskap i denna tid av globalisering, snabba tekniska förändringar och hållbarhetsutmaningar”

Att ljuga för sig själv och tala om Europas industriella ledarskap är inte särskilt imponerande. Att erkänna sitt misslyckande hade varit hederligare och bäddat för ett omtag. Nu försöker den nya Kommissionen göra detta.

Pådrivande nu är. The European Round Table for Industry, ERT, med svensken Carl-Henric Svanberg som ordförande. I december publicerade ERT en strategi för framtiden. Europa är på efterkälken, vi måste skaffa oss en ledande position, globalt. Här är kortversionen i en pressrelease. En fylligare version finns här. Den fullständiga strategin och förslaget till EU finns här.

Nu tycks näringslivet i Sverige fått med regeringen på att EU måste växla upp. Det redovisade Dagens Industri i måndags (men inga andra medier). Och det är bråttom. För i början på mars ska EU-kommissionen presentera en ny industristrategi för Europa. 

Enligt DI så hade två ministrar, Ibrahim Baylan och Anna Hallberg möte med fyra tungviktare i näringslivet; Carl-Henric Svanberg, Martin Lundstedt, Leif Johansson och Jacob Wallenberg. Det är en förhoppning att det resulterar i snabb och kraftfull insats från regeringens sida, ledd av statsministern. Kanske är det att hoppas på för mycket…

Jacob Wallenberg gör redovisar i Dagens Industri hur Lissabon-strategin, som har 20 år på nacken, misslyckades. EU skulle bli en enhetlig marknad, det som kallades för den inre marknaden. Det har inte gått speciellt bra, påpekar Jacob Wallenberg.

Carl-Henric Svanberg påpekar i DI-artikeln att EU måste få fram “slagkraften

Vad kommer att ske? Den som lever får se. Och denna blogg kommer att följa utveckligen.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Ska EU lyckas denna gång?

  1. Europa och EU är helt enkelt splittrat med flera motstridiga intressen. Men även Kina, USA och Indien är splittrade med interna motsättningar. Under sin långa historia har Kina sällan varit helt enat. Liksom i USA och Indien växlar förutsättningarna mellan norr och söder, öster och väster. Regioner snarare än stater är aktörer inom industri och handel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.