Ska Europa bli en Silo? EU-kommissionen lever sitt eget liv.

EU-kommissionen tycks leva sitt eget liv. I stället för att se hur Europa kan få konkurrenskraft, få ekonomin att växa och göra Europa intressant för investeringar gör man precis tvärtom. Tycks vilja tala om för omvärlden hur man ska göra, vilka regler som bör gälla och skapar därigenom en Silo.

EU-kommissionen borde fundera på hur det kan komma sig att av världens 10-talet plattformsföretag är inget europeiskt. De är alla antingen amerikanska eller kinesiska. Kanske beror det på att regelverk och andra förutsättningar inte är lika bra i Europa som i USA och Kina? Nu verkar det dessutom som om EU ska ta hämnd på omvärlden genom att reglera och därigenom stänga ute  just plattformsföretagen. Men även på andra områden är EU en Besservisser. Det visar sig i Taxonomin, som ska avgöra vad som är hållbart att investera i, men också i integritets-regler som GDPS, som omvärlden använder som en utgångspunkt för vad man inte bör göra.

EU har kommit med ett förslag som ska reglera just plattformsföretagen: Digital Market Act, DMA. Denna länk går till EU-parlamentet, men där finns länkar vidare till dokument av intresse. Notera att man utgår ifrån att plattformsföretagen gör illa, trots att det i dokumenten och i EU-kommissionens förslag saknas en utvärdering av de negativa effekterna. Man bara påstår detta, för att plattformsföretagen är så stora och dominerande.

Men det är just storleken som många gånger gör företagen intressanta. Hade Google varit uppdelat på olika områden, så skulle kundnyttan drastiskt reduceras. Det är genomgående för EU-kommissionens DMA att man visar inte på konsekvenser, vare sig idag eller efter att en reglering har skett. Påståenden finns i legio, men inte verkliga analyser med konsevensanalyser.

Den som analyserat Digital Market Act och allt där omkring är Joakim Wernberg, forskningschef på Entreprenörskapsforum. Här finns en länk till honom och några publiceringar som Joakim har gjort.

En annan publikation av Joakim Wernberg har FRIVÄRLD publicerat. Denna 19-sidiga analys ger en väldigt god bild av vad DMA är: En lag i EU för de stora plattformsföretagen. Det bör sägas att det är en ganska svår materia, men Joakim gör det begripligt, så detta PM kan verkligen rekommenderas.

Ännu enklare och väldigt pedagogisk är Ledar-podden på Svenska Dagbladet, som publicerades i går eftermiddag. Där intervjuas Joakim Wennberg:

EU:s försök att värna konkurrensen på techområdet riskerar att göra mer skada än nytta

Lyssna, det tar en halvtimme, men är samtidigt väldigt upplysande. Själv kommer jag framöver bevaka DMA, som nu ska behandlas av EU-parlamentet. Det blir således fler bloggar i ämnet framöver.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.