Ska Europa bli lika beroende av Kina som av rysk energi?

För att utveckla framtidens teknologi krävs de sk sällsynta jordartsmetallerna. Dessa är 17 till antalet och behövs i olika grad för just ny teknik, och inte minst gäller detta el-relaterad teknik. Idag utvinns dessa jordartsmetaller i huvudsak av Kina. För EU gäller att vi till mer än 90 procent idag är beroende av import från Kina.

Kina har redan använt kontrollen över dessa sällsynta metaller som ett geopolitiskt maktvapen. Det skedde år 2010 i en konflikt med Japan, i samband med en en konflikt kring en fiskebåt. Som ett vapen mot Japan stoppade Kina sin export av dessa sällsynta jordartsmetaller, vilket drabbade den den teknik-tunga japanska ekonomin hårt.

Dagens Nyheter har på ett förträffligt sätt beskrivit Kinas makt på detta område i en artikel i lördags, den 29 oktober “Kinas makt ökar när Europa ställer om till förnybar energi” Den kunnige reportern förtjänar att nämnas: Peter Alestig. (Denna artikel kan Du bara läsa om Du är abonnent på DN.)

Marianne Björklund, DN:s korrespondent i Kina, kompletterar bilden i en artikel “Europa riskerar gå i samma fälla som med Ryssland“. Inte minst är det hotande för EU om Kina framöver väljer att med militär makt tvinga sig på Taiwan. De reaktioner som detta borde föra med sig, i form av represalier och boycott av Kina, skulle kunna få svåra konsekvenser för europeisk industri. Inte minst allt som görs eller ska göras för att utveckla den gröna tekniken.

EU försöker gardera genom ett nytt program som heter “Critical raw materials act“, som EU-kommissionen ska lägga fram i början på nästa år. Du som vill se på detaljerna kan gå till denna länk.

Vilka länder i Europa kan ha dessa sällsynta jordartsmetaller? Svaret är vårt land, Sverige. Det skrev Peter Alestig om i Dagens Nyheter om i måndags: “Glänsande stenar kan göra Sverige till en klimatstormakt“. En undersökning av Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, visar förekomsten.

Fredrik Olsson, som är S:s näringspolitiska talesperson säger i DN artikeln att “mineralerna kan bli Sveriges motsvarighet till Norges olja”. Kanske kan detta förverkligas i samarbete mellan den nya regeringen och S.

Så otroligt skönt att inte MP sitter med och kan stoppa allt. 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

3 svar på ”Ska Europa bli lika beroende av Kina som av rysk energi?

  1. Kanske dessa realia kan få Peter Alestig – och DN – att tänka om även vad gäller klimatet?

  2. Vårt beroende är nog mindre än vad som påstås i media.
    Utvinningen av jordardsmetaller idag är en funktion av dagens priser. Vid stigande priser på dessa så kommer utvinning utanför Kina att bli lönsam.
    Detta skrivet utan någon kännedom om geologiska förhållanden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.