Ska Kina dominera den teknologiska utvecklingen?

Kina satsar hårt på teknologisk utveckling. I en långtidsplan för ett decennium sedan var målet att få en egen teknik, som svarade för 60 procent av behovet. Idag har den ambitionen höjts till 70 procent år 2025. Detta kan bli ett hot för världen i övrigt, särskilt om den kinesiska teknologin inte utvecklas som världs-standard. Och betänk att Kina idag avsätter drygt 2 procent av sin BNP till FoU. Mer än vad Europa gör. Sverige ligger på 3,3%.. (ned från 4,1%)

Den utveckling som nu sker i Kina bygger på “Made in China 2025“. Antogs för två år sedan. Ett inslag i detta enorma arbete är att Shanghai University under ett par år söker rekrytera 10.00 av världens smartaste hjärnor. Här har jag hittat ett exempel, som är talande. Det är från 2015, där professurer utlyses. Läs själv vilka erbjudande man ger. En “Full Professor” erbjuds lön upp till 1,5 miljoner årligen, ett bidrag till köp av bostad på ännu mer och en forskningsbudget på upp till 5 miljoner RMB (drygt 1,2 SEK).

Under de två senaste åren har Kina lagt ned hela 110 miljarder dollar på köp av teknologiska företag på världsmarknaden. Det har ibland bemötts av ingrepp från berörda länder, särskilt USA, som genom myndigheten US Committee on Foreign Investment (Cfius) blockerat ett flertal förvärv, med hänvisning till nationell säkerhet. Kinas ambitioner har Merics, ett internationellt institut i Berlin, analyserat.

Den femte sessionen av Kinas 12e Folkkongress (parlament) avslutades i dagarna. Sammanfattningen av vad den kom fram till redovisades idag, på engelska också. Men det är inte lätt att få överblick och inblick i vad som beslutats. Så min blogg baseras på Financial Times rapportering, med användande av de länkar som där gives. Gårdagens Big Read är verkligen att rekommendera för den som vill få mer information.Och mina tidigare kontakter och källor nyttjar jag givetvis också.

Till sist: Vad prioriterar Kina?

  1. Avancerad IT-teknologi
  2. Automatisering och robotar
  3. Rymden och astronauter
  4. Marin verksamhet och högteknologisk sjöfart
  5. Moderna järnvägar
  6. Ny energi för fordon
  7. Elektrifiering
  8. Jordbruksutveckling
  9. Nya material
  10. Avancerade medicinska produkter

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Ska Kina dominera den teknologiska utvecklingen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.