Ska man skratta eller gråta? Långbänkens gör stor tjänst i det svenska försvaret

När kommer politikerna och svenska folket förstå vilken Ankdam Sverige blivit? Med en Långbänk som hindrar en vettig och snabb utveckling.

Militären fick inte sätta upp tält i Skåne 2015 när flyktingarna kom hit och saknade tak över huvudet. Malmö stad sa då: Här krävs miljötillstånd och det kan ta ett halvår.

Sverige kunde inte stationera Gripenplan på Gotland för de överskred det tillåtna decibel-talet med några enheter.

Sverige kan inte fortsätta och vara Långsamheten och krångligheten själv.

Detta är en fråga till Statsminister Ulf Kristersson. Vad har hänt med Långbänken?, som skulle avskaffas? Det sa statsminister i april förra året. Sedan i Regeringsdeklaration den 12 september i år. En särskild grupp skulle inrättas på statsrådsberedningen. Var är den? Och vilka ingår i den gruppen? Vilka uppgifter har den fått?

Sedan en liten fråga till var och en  av Sveriges journalister: Är Du medveten om att en grupp skulle tillsättas på Statsrådsberedningen för att korta ledtider och snabba på tillståndsprocesser? I så fall: Varför följer ingen journalist upp detta?

Dagens Nyheter har idag ett helt uppslag om Långbänken i försvaret. “Långsam byråkrati sinkar upprustning av försvaret”. Ewa Stenberg redovisar ett antal otroliga situationer, som regeringen borde åtgärda direkt. Inga nya utredningar nu!

Tyvärr är det många av bloggens läsare som inte har Dagens Nyheter, och då kan Du inte gå in på artikeln ovan av Ewa Stenberg. Men Du kan gå in och läsa en ledare som bygger på den artikeln. Ledarskribenten Arvid Åhlund skriver “Håll tummarna för att Ryssland inte invaderar efter klockan tre en fredag” (Om nu Peter Wolodarski låtit opinionsartiklar vara utan betalvägg – berätta om så inte är fallet)

Så här regerar Kafka i det svenska försvaret och försvarsindustrin, enligt DN idag:

 • Nationella Cybersäkerhetsmyndigheten får inte bygga ett staket runt sin byggnad i Solna, trots att anläggningen klassas som skyddsobjekt (Myndigheten  kommer dessutom troligen läggas ned – inte förverkligas – då ansvariga myndigheter inte kommer överens)
 • Bofors får inte provskjuta på sitt eget testcenter i Karlskoga under kvällar och nätter. Då måste nytt miljötillstånd ansökas och det ska ta 7 – 10 år att pröva.
 •  FOI får inte testköra sina drönare utomhus utan tvingas hyra Globen för att där inne göra testflygningarna
 • De två helikopter-skvadronerna som är baserade på Malmen i Linköping får inte flyga från klockan 15.00 på fredagarna och hela helgerna. Är de borta på uppdrag får de inte flyga hem under helgen, utan vänta till måndag morgon.
 • Försvaret har under ett par år försökt få miljötillstånd i Linköping, men inte kommit någon vart.
 • De nya regementena och övningsområdena tar 7 – 10 år att få tillstånd för.

Som sagt regeringen: Ändra på detta NU. Sätt fart, utred inte. Fatta beslut  i Riksdagen med hjälp av snabbspår a la Pandemin. Eller är den svenska trögheten så mycket värd att hela försvarets utveckling kan stoppas?

PS Den ukrainska fronten långt in i Ryssland. Ett av Rysslands största raffinaderier, Krasnodar Krai vid Svarta Havet, har bombats av drönare och fattat eld. Även ett bränsletåg har exploderat, vid miljonstaden Perm nära Uralbergen. Tre bränslevagnar brinner. Idag.

PPS Ett upprop om större stöd från Sverige till Ukraina publicerades nyligen. Läs och underteckna Du också!

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Ska man skratta eller gråta? Långbänkens gör stor tjänst i det svenska försvaret

 1. Vi skall varken skratta eller gråta, vi måste AGERA och ge oss på våra politiker och kräva beslut.
  “Underlåtenhet att handla ligger chef mer till last än fel valda beslut”
  Jag antar att alla hörde Trump om europa, jag har noll sympati för denne man förutom när har trycker på europa att ta sin utlovade del av försvarsutgifterna. Nu har vi en galning i Moskva och får en i Vita huset…..detta skall på svensk manér utredas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.